Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4193

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
    Лошото е, че се появиха натровени и пълзящи пчели и не знам, какво да правя, че да им помогна. Стана отведнъж по време на пашата, вече трети, четвърти ден.
    Грешка момиче! Личи си, че има малък опит, но човек се учи.

При мен е същото за поредна година след активна паша при рапица и в последствие акация. Буквално ходя в пчелина по пълзящи пчели. И няма отърване от тях. Стана изведнъж, след като започна активния принос на акация. Нарича се майска болест, поради прекалено многото прашец. Е аз вадя голяма част от него, но пак е прекалено много. Другата причина е, че пълзящите пчели са стари индивиди, излюпени през април. Предполагам знаеш в активния сезон, колко живее работничката? Като минат 40 дни от живота й, и пашата продължи, така става. Това ми се случва за поредна година след силна пролетна паша през май, а моите кошери са силни и има какво да мре на воля. След седмица само гледай, как земята покрай кошерите ти ще се покрие с измрели пчели и ти ще чудиш и ще се вайкаш, че пчелите са натровени. Не, не е така. Просто подмор от изтощение, следствие активния принос на мед. И абсолютно нищо за притеснение!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията

При мен е същото за поредна година след активна паша при рапица и в последствие акация. Буквално ходя в пчелина по пълзящи пчели. И няма отърване от тях. Стана изведнъж, след като започна активния принос на акация. Нарича се майска болест, поради прекалено многото прашец. Е аз вадя голяма част от него, но пак е прекалено много. Другата причина е, че пълзящите пчели са стари индивиди, излюпени през април. Предполагам знаеш в активния сезон, колко живее работничката? Като минат 40 дни от живота й, и пашата продължи, така става. Това ми се случва за поредна година след силна пролетна паша през май, а моите кошери са силни и има какво да мре на воля. След седмица само гледай, как земята покрай кошерите ти ще се покрие с измрели пчели и ти ще чудиш и ще се вайкаш, че пчелите са натровени. Не, не е така. Просто подмор от изтощение, следствие активния принос на мед. И абсолютно нищо за притеснение!
    Аз съм на друго мнение, но дано не съм прав.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от smsi-h Виж публикацията

Аз не съм съгласен с това твое мнение.При майската болес какво се случва колега с кошера?
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Наблюдател
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    с.Новград
    Nosema Cerana е тая майска болест. Сега има повече млади пчели от загиналите и проблема се превъзмогва, но август месец се забелязва рязко отслабване. От години се опитвам да преборя подобни проблеми и става все по трудно.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Нещо от старите ленти: https://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1066

Наблюдател
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    с.Новград
    По време на акацията "прекалено многото прашец" не е много.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Многото прашец при нас отмина, сега и откритото пило е много малко, пълзящите се появяват сутрин, около 9 часа. Най-вероятно Дончев е прав, макар, че не ми се иска. Решила съм да пробвам поддъбичето за начало с напръскване, когато се отваря кошер. Проблемите са комплексни и със сигурност ние хората, допринасяме много.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Според мен е възможно и натравяне от нектар или мана.Например сега цъфти усойниче.По руската туба съм чувал,че не е съвсем безопасно.А таз година,нектара е в изобилие.Овен това,повечето нетар е равносилно на ниска захарност.А и,като добавим и почти пълния блокаж на плодници и магазини,мисля,че е напълно възможно,някои пчели да пренощуват и с пълни гушки,което би ги итормозило.
    Малко фантасмагорично,но съм склонен да вярвам в това.Още повече,че пчелина е далеч от ковенц. земеделие.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    [QUOTE=Angel Yosifov;172451]Според мен е възможно и натравяне от нектар или мана.Например сега цъфти усойниче.По руската туба съм чувал,че не е съвсем безопасно.А таз година,нектара е в изобилие.Овен това,повечето нетар е равносилно на ниска захарност.А и,като добавим и почти пълния блокаж на плодници и магазини,мисля,че е напълно възможно,някои пчели да пренощуват и с пълни гушки,което би ги итормозило.
    Малко фантасмагорично,но съм склонен да ...
    Вероятности много, това с блокажи е абсолютно вярно. Направо се чудя до кога ще внасят, и днес беше много силен летеж. Докато не го сгъстят, буквално няма свободна килийка, слагаме още обем, но някъде закъсняхме, а и вече е основи, всичко употребихме, дори и магазинни корпуси нямаме. Те затова и някои изпадат в роево. Няма място, много е пчелата. Днес пълзящите бяха по-малко. За акар са пръскани с бии витал февруари, а края на март за нозематоза с нозевит + двукратно и веднъж с пелин. От днес при отваряне сварих поддъбиче и го смесих с лек захарен сироп. Имам и тинктура от борови шишарки млади, тя е много богата на танин и може и това да пробвам.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    ... тя е много богата на танин и може и това да пробвам.
    Свари им черен чай. Танин в него дал Бог.
    Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 28.05.2021 в 20:52.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •