Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Някой ще сподели ли, как върви акациевата паша? При мен акацията ще цъфне към 23 май и още нямам впечатления за нея. Опасявам се, че времето не е добро за нея?
    От вчера и днес, започна да цъфти това, което градушката пожали. За следващата 10-дневка прогнозите са за дъжд и бури.Нямах планове да правя отводки сега, но натам отиват нещата.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    От вчера и днес, започна да цъфти това, което градушката пожали. За следващата 10-дневка прогнозите са за дъжд и бури.Нямах планове да правя отводки сега, но натам отиват нещата.
    При мен вече прецъфтява, нямаше нито един хубав ден, ако не вали, духа силен вятър. Аз имах планове за 50 отводки, но ще са много повече.

Потребител
    Регистриран
    04.05.2012
    Пчеларски район
    Северно от София
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ако имаш достатъчно акация,може да изчакаш малко.Може и да има 3-4 дни хубави,за да не си капо. Все ми се струва ,че тая година ще се опита чист акациев мед.Нищо ,че колегите от по топлите райони си траят.Не се хвалят,но и не се оплакват.
    .

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от varom Виж публикацията
    Ако имаш достатъчно акация,може да изчакаш малко.Може и да има 3-4 дни хубави,за да не си капо. Все ми се струва ,че тая година ще се опита чист акациев мед.Нищо ,че колегите от по топлите райони си траят.Не се хвалят,но и не се оплакват.
    .

Освен Немска Акация изключено е да има чиста,но това непречи да я продаваме за Акация.Меда който имам в магазините е такъв ароматен еликсир,че се чудя да ли да не вдигна цената.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.07.2016
    Пчеларски район
    Любимец
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Освен Немска Акация изключено е да има чиста,но това непречи да я продаваме за Акация.
    Данчо а какво правим като е примесена с рапица?

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Вчера стигнах до пчелите. Акацията току-що е цъфнала, двата корпуса са препълнени с пчели, които са запълнили с надграждане и мед всяко свободно пространство. Нямах време за преглед рамка по рамка, чистих надграденото, рязах далачета, добавих по два магазина. Един от кошерите беше с магазин още от есента, напълнил го е до последната килийка с мед, над долната летва на рамките по малко търтеево пило. Вдигнах този магазин най-горе и вмъкнах под него два празни /изградени/. Реших да прибера мъртъв кошер, беше с майка и една шепа пчелив ъгъла на една рамка в началото на февруари, смятах, че не е оцелял. Бях го стеснил тогава на 6 рамки и две преградни от фибран от двете страни. За мое учудване се оказа жив на три междурамия и има запечатано пило на две рамки по около 20-30 кв. см. Заредих му корпуса с всички рамки, да се оправя. Надявам се по време на акацията да не се роят, дано има нектар в това променливо време. По-натам ще имам време да ги ровя, сега отново ги зарязвам да се оправят сами.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Вчера стигнах до пчелите. Акацията току-що е цъфнала, двата корпуса са препълнени с пчели, които са запълнили с надграждане и мед всяко свободно пространство. Нямах време за преглед рамка по рамка, чистих надграденото, рязах далачета, добавих по два магазина. Един от кошерите беше с магазин още от есента, напълнил го е до последната килийка с мед, над долната летва на рамките по малко търтеево пило. Вдигнах този магазин най-горе и вмъкнах под него два празни /изградени/. Реших да прибера мъртъв кошер, беше с майка и една шепа пчелив ъгъла на една рамка в началото на февруари, смятах, че не е оцелял. Бях го стеснил тогава на 6 рамки и две преградни от фибран от двете страни. За мое учудване се оказа жив на три междурамия и има запечатано пило на две рамки по около 20-30 кв. см. Заредих му корпуса с всички рамки, да се оправя. Надявам се по време на акацията да не се роят, дано има нектар в това променливо време. По-натам ще имам време да ги ровя, сега отново ги зарязвам да се оправят сами.

Те са ти в роево вече,а тая майка що не я утепа да те питам я тебе?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от ndm Виж публикацията
    Данчо а какво правим като е примесена с рапица?

Ами какво лошо има в това.Медът от рапица е по полезен от на много колеги Акацията дето казват,че им е чиста.От 5кг мед от рапица с малко работа можеш да изкараш 70лв...

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Ами какво лошо има в това.Медът от рапица е по полезен от на много колеги Акацията дето казват,че им е чиста.От 5кг мед от рапица с малко работа можеш да изкараш 70лв...
    Пчелен мед добит от каквато и да е техническа култура (рапица, слънчоглед, лавандула и др. подобни) си мисля, че съдържа значителен "отпечатък" от химическа земеделска намеса.
    При медовете от акация, липа, каквато и да е горска или дива растителност, би бил много по-чист от хим. примеси, сравнен с горе написаните тех. медове.

Извън темата:
    @ Това, което знам за рапицата, е че в различните фази се обработва, пръска и др. машинации (обработки) с около 17 различни вида "химически подобрителя";
    @ Пчелен мед добит от захар може би не е много полезен и ароматен, но със сигурност не е по-вреден от техническите медове;
    @ Преди 30тина години имаше търсене на захарен мед за Арабския свят за хранително-вкусовато промишленост. Цената беше 1лв.

Автор
    Регистриран
    03.03.2016
    Пчеларски район
    обл. Ловеч
    Иде ред да се похваля
    Както бях писал в пост № 2051 от стр.206 че тази година ударих 100 % смъртност , от тогава падна доста работа но има резултати. Първо се заех да сортирам питите в 3 категории - пити с мед, пити за тотален брак и пити от 2019 и 2020г. които имат шанс за употреба. След това се заех да претопя всички пити с медови запаси в парната топилка а след това част от тоталният брак докато ми омръзна. От всичките празни сандъци почистих и обгорих 20 бр. а останалите ги затворих и наредих един над друг да чакат ред. Събрах 24 кг. восък който го обмених с един колега за 6 отводки по 3 пити в началото на Май. И сега идва най-щастливия момент - през големите почивки от 30 Април до 09 Май луд станах но успях да си намеря и хвана 11 рояка Вярно голямо тичане падна да обикалям местата с рапицови блокове в близост до които има пчелини, но усилията си струваха. Сега мога да се похваля със 17 заселени кошерища от които вече 5 са с магазини е вярно че от акацията може да извадя само от един мед но се надявам че от останалите 4 все ще сложат по 1-2 питки с малко мед
    Успешна година на всички!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •