Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Angel Yosifov Виж публикацията
    Всъщност,вероятността,майк ата в рояка да е на повече годинки е голяма,което предполага,ранното за района на Васко,изпадане в роево..
    Майката толкова си може и няма пило за кърмачките и от там роево.Просто и логично.Не се връзва с хипотезите на генетиците ама карай!

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Майката толкова си може и няма пило за кърмачките и от там роево.Просто и логично.Не се връзва с хипотезите на генетиците ама карай!
    Те тъй си е Жоре. Не се връзва,ама си е истина.
    Тръвните си ги ползвам когато искам да увеличавам бройката.Е, що след това не се роят направените отводки/ пълноценни с–ва,на 10 рамки с роеви маточници,а понякога и с излюпени майки,като се забавя/.В момента чакам финала на рапицата и ги почвам,една вече е отработена защото преля.
    Жоре, намери нещо по големите руски книги за темата и го писни тука.Полезно ще е,ще знаеш.Особено за тези дето много питат сега,и догодина пак същото.
    Ще ти съм благодарен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Те тъй си е Жоре. Не се връзва,ама си е истина.
    Тръвните си ги ползвам когато искам да увеличавам бройката.Е, що след това не се роят направените отводки/ пълноценни с–ва,на 10 рамки с роеви маточници,а понякога и с излюпени майки,като се забавя/.В момента чакам финала на рапицата и ги почвам,една вече е отработена защото преля.
    Жоре, намери нещо по големите руски книги за темата и го писни тука.Полезно ще е,ще знаеш.Особено за тези дето много питат сега,и догодина пак същото.
    Ще ти съм благодарен.
    Тази година правиш отводка от тръвна и догодина не се рои а има маточници и излюпени майки.Правилно ли съм разбрал казуса адаш

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз съм много доволен от роевите майки, единствения проблем е че не мога да планирам матониците когато ми трябват. Дали е роева, самосмяна или кавато и да е била шанса да изпадне в роево е еднакъв при качествена майка. Когато искам да изпаднат в роево не и не, те си знаят нещо. Тази пролет наблъсках на 2 кошера много пило и не сложих магазини, но не стана номера, за това пък други изпаднаха.

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2016
    Много ми хареса мисълта на един американец: Ако има всички благоприятни условия за роене и семейството се рои- имаме нормално семейство. Ако обаче се рои при всякакви условия, дори и неблагоприятни- е, те тогава е ройливо!

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Тази година правиш отводка от тръвна и догодина не се рои а има маточници и излюпени майки.Правилно ли съм разбрал казуса адаш
    На 50% Адашче.Хич даже и не мислят да залагат маточници напролет.Работят като хали за да осигурят на майката терен за да се прояви като такава,а другите фъркат като финикийци по полето да им осигурят материала за изхранването на заработеното от майката.Е,остава и за мен в магазините,за което съм им благодарен.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    На 50% Адашче.Хич даже и не мислят да залагат маточници напролет.Работят като хали за да осигурят на майката терен за да се прояви като такава,а другите фъркат като финикийци по полето да им осигурят материала за изхранването на заработеното от майката.Е,остава и за мен в магазините,за което съм им благодарен.

Защо така е Гоголе?Примен същата работа.Не искат и неискат да се роят,а при комшиите гол след гол след самосмяна...Само да запечатат матучника и хвръкват към капаните....
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Защо така е Гоголе?Примен същата работа.Не искат и неискат да се роят,а при комшиите гол след гол след самосмяна...Само да запечатат матучника и хвръкват към капаните....
    Даче, ако знаех и това щях да напиша трактат. А той щеше да се търгува добре като четиво за пчелите.А от там щях да копна доста каймета и да си карам я мерджан, я нещо по такова.А сега си карам Форд МУСТАНГ ОТ 1978 г. ,ама и на това съм доволен,не съм претенциозен.
    А сега само мои догадки Даче,и да си остане между нас–за да се тръгне към роене трябва да се получи свръх пренаселеност от млади пчели,независимо дали има още паша.Пети ден наблюдавам едно семейство с изгризани маточници за предлюпене на майките.Преди 5 дена видях че отива на изтърване,сложих и допълнителен магазин с 3 изградени пити и 7 основи.До днес майките стоят арестувани в маточниците и не се е роила.Трите рамки пълни,основите изградени на 90% и слагат мед.Но има 6 рамки с пило,излюпи ли се мисля че ще тръгне веднага.Чакам и гледам сеир,просто експеримент.
    Ха ,сега и ти сподели тук твоя прийом за не роене.Бая години тука натрупа опит и само дърпаш синджира на кучето.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Даче, ако знаех и това щях да напиша трактат. А той щеше да се търгува добре като четиво за пчелите.А от там щях да копна доста каймета и да си карам я мерджан, я нещо по такова.А сега си карам Форд МУСТАНГ ОТ 1978 г. ,ама и на това съм доволен,не съм претенциозен.
    А сега само мои догадки Даче,и да си остане между нас–за да се тръгне към роене трябва да се получи свръх пренаселеност от млади пчели,независимо дали има още паша.Пети ден наблюдавам едно семейство с изгризани маточници за предлюпене на майките.Преди 5 дена видях че отива на изтърване,сложих и допълнителен магазин с 3 изградени пити и 7 основи.До днес майките стоят арестувани в маточниците и не се е роила.Трите рамки пълни,основите изградени на 90% и слагат мед.Но има 6 рамки с пило,излюпи ли се мисля че ще тръгне веднага.Чакам и гледам сеир,просто експеримент.
    Ха ,сега и ти сподели тук твоя прийом за не роене.Бая години тука натрупа опит и само дърпаш синджира на кучето.

Ами той моя не се различава от твоя.Очаквах 80% и нагоре отново смъртност още септември,но Муисей ми да де една рецепта да пробвам и аз като удавник за сламка се хвърлих в блатото.Смъртноста не ми стана толкова,но децата с борба стигнаха 7-8 рамки с пчела началото на март.Там ми дойде мисля една сутрин да ги гледам като тръвни.Ако не се получеше пак от Муисей бях научил един друг метод да въртя магазините...Не беше страх да се роят защото зная кога се роят тръвните.Аз не храня как знаеш като другите колеги и нямаше от какво да се претеснявам докато не цъфне кестена...След последни втори преглед/не помня коя дата/ открих 6-7р излизащо пило от рамка до рамка и от там си сверих часовника 16-18 дена за градежа...Разширих според семействата,но Дядо Боже ме изненада с върбата и глухарчето.9 основи ДБ са биле малко...Общо взето така се справих+някой друг чалъм...
    п.п.В Бояна ми беше най лесно 3 ВО на нужните места и напълниха едно магазинче...
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

,,Почти всяка година пчелните семейства ми представят изненади, които не се вписват в никакви теоретични правила.,,
    Бях го чел някъде де един руснак го каза по-повод роенето на пчелите, че за 35г. опит с пчелите на много неща се е научил но относно роенето е все още на етап експерименти.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 23 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 23 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •