Имам подобен проблем - три от кошерите влязоха в роево състояние и ги нацепих, вече имам 8 кошера и 12 отводки и стана чудо на чудесата... От една седмица в двора не може да се ходи без було, а и един от комшиите взе да се оплаква че и него гонят - дворът му е на 30 метра от пчелина. Освен това друг комшия пчелар като видя че мойте вървят добре реши да си премести пчелин от другия край на селото в парцелчето му до мен, та си донесе четирите негови кошера на 65 метра разстояние от моите пчели. За капак жената като копала градината събирала тревата в кофа и зарязала кофата под пчелина, от страната на прелките на има няма 3 метра разстояние от кошерите (кошерите са на плоча, а градината е плътно до сградата), дъждовете напълнили кофата и след няколко дни в нея имаше такава смрад... Като и казах да си го разкара тя решила че това е перфектната био тор и я изсипала в градинтата... неам думи... Прекопах наново мястото поръсих с пепел и полях и вече не усещам миризма, ама де да ги знам дали те не надушват все още нещо. Та в момента се чудя какво провокира агресията, няма излизане на терасата, а за двора да не говорим - гонят до откат, даже като вляза вътре влизат след мен и жилят на поразия. Та въпросчетата: 1. Единия кошер си беше лют и преди но само ден два след като го ровя, той разрои и го нацепих, може ли да е от него или да считам че всички са разярени, включително и отводките? 2.Как мога да позная от кой кошер идват нападателите за да го пратя в изгнание в овошната градина извън селото? Възможно ли е в някоя от отводките да не се е излюпил маточика или майката да е дала фира при опложданите и от там да идват проблемите? 3.Мога ли да виня съседските пчели за спречкване с мойте или да си търся кусурите при мене? 4. При разфасоването рязах излишните маточници, слагах ги в кутиики и ги мушнах сред магазинните пити на нероил кошер на хотел за да си имам запас от майки - може ли това да ги провокира да стават зли? Дайте ми съвет щото съм в чудо, ако това продължи още десет дни ще ми се наложи да местя целия пчелин в овощната гради, а ми се ще да ми е у дома пред очите...

PS: Знам че Дончев отново ще каже "не правете като Mladenoff ", но ми трябва съвет как да се справя с проблема...