Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Никъде по клиповете не видях пчелен павилион /така май го наричат/, изпълнен чрез стандартни ЛР корпуси и магазини. Или са касетни, или са лежаци, или са словенски AZ кошери. Аз най-напред си представих как слагам отстрани на моите корпуси сачмени телескопични водачи за чекмеджета /не са скъпи/ и лесно ги издърпвам назад като чекмеджета. Съответно първо повдигам леко горните корпуси, за да се изтегли лесно проверявания корпус. После взех да се замислям колко пчели ще смачквам при разминаването на напречните стени и дали няма да се случи там да е майката. Не е много вероятно, но може да се случи евентуално. А ако има смачкани пчели, ще има и ядосани такива. Като е самостоятелен кошера ми е лесно - при отваряне вдигам нагоре, при поставяне плъзгам /нямам первази/, но първо измитам, опушвам и не мачкам пчели при слагането корпус върху корпус. При павилион обаче такива движения няма как да се постигнат с прости механизми, а видимост върху ставащото няма. Имам прицепното ремарке, имам термофургоните, които да поставя върху него, остава да измисля как да използвам наличните корпуси и рамки за целта. Може да има просто решение, но не се сещам. Ако корпусите са само два, пак е лесно. Проблема е, че искам да са поне три или два с магазин. При издърпване на средния ще възникне проблема. Дали е проблем, по-опитните да кажат.
Като поразгледах повечко клипове, оказва се, че проблем няма. Просто при нареждането корпусите се поставят на водачите така, че се осигурява нужното отстояние между два корпуса /напр. 8 мм/ и при издърпване и прибиране всичко е наред. Отпред откъм прелката също оставят разстояние, там се движат излизащи и влизащи пчели. Ако искам да ползвам наличните корпуси и магазини, ще трябва да ги мина през абрихта и да ги изравня отдолу и отгоре с летвите на рамките. Когато вземат, та залепят горните рамки за долните /от долния корпус/, както се случва често, гледам, че бъркат първо с един голям нож /пластина/ и разрязват залепеното, после издърпват корпуса /касетата/ навън.
При изтегляне навън ще е важно да е докрай и напълно, за да има достъп до рамките. Единият начин да се постигне това е с по-дълги водачи /смятам да ползвам ролкови водачи за чекмеджета/, като удачно ще е да се окачва предварително конзолно тава под предвидения за изваждане корпус. По този начин окачената здраво тава хем ще пази да не падат по пода пчели и боклуци, хем при изтеглянето ще подпре корпуса в края и така ще облекчи натоварването на водачите.
Не изглежда трудно да се направи такъв павилион, нужно е само да се мисли да не стане тежък. Съвременните материали го позволяват - полиуретанови термопанели за външни стени и покрив са хем здрави, хем леки, хем добре изолират. Ако се купят като отпадъчни парчета, излизат почти без пари. За прозрачни дъна и таванки има много удачни пластмаси, които също не са безбожно скъпи. Стъклото нещо не ме привлича - тежи, чупливо, има фира при рязане, ако не си майстор.
Вертикалните преградни стени, които всъщност поемат тежестта на корпусите чрез водачите ще трябва да са здрава направия, там е тънкия момент да се измисли и как при затваряне на корпусите всичко да е добре уплътнено.
Екстрите са фотоволтаични панели на покрива и термовлагорегулатор вътре за зимуването.
Остава да се мисли за преносим оборудван контейнер за вадене на меда. Той трябва да може да бъде подведен до павилиона, за да се пренасят питите с най-малко усилие. Да се прави павилиона с вградено вътре място за тази работа е безсмислено. Павилионите по-добре да се ползват само с пчели вътре, особено ако се наложи да се развозват на подвижно. Рискът от кражби ще е по-малък.
Корпусите, извадени от павилиона, трябва да останат годни за употреба като самостоятелни кошери, че не се знае какво ще потрябва.
Обмислам такива неща, докато чакам да ми свърши карантината и да позаякна малко. Все пак годините напредват, няма да стана по-млад и тази работа с вдигането на корпуси и магазини и цял ден на слънце с гащиризона ще стане невъзможна в даден момент. Ако обаче прехвърлям само рамки на близко разстояние, ще е по-постижимо.