Нищо подобно, голяма част от майките никога не виждат бял свят. След като бъдат оценени в нуклеусите, само част от тях се допускат да застанат на чело на редовен кошер, където също се оценяват.
Нима тези които имат по 100 кошера на едно място, могат да свършат цялата работа в един ден с едно посещение? Аз съм преценил че това количество ми е достатъчно за един курс. Просто толкова мога за един предиобед/следобед без да си давам зор, а в жегата си почивам. Дали ще ходя на едно място два пъти или по един път на две места, транспортните разходи са ми почти еднакви.
В Крит (както и навсякъде другаде), не всичко е така както изглежда на пръв поглед. Проблема с вноса на български ( включително и "прекръстения" на български) мед е много по-дълбок. Дъмпинга в цената бързо превръща това с което си вадят хляба местните пчелари в губещ бизнес. Не бих се изразил точно с израза че "нашия мед го ползват за подобрител". По-скоро си чешем егото. Никой от (освен тези които внасят евтин мед от българия, печелейки милиони) не иска той да бъде закупуван на подобни ниски цени. Но вината си е изцяло наша, докато се богоговеем на разни индивиди провъзгласили се за месии, вместо да си отворим очите и най-малкото да им "бием по един шут", ще бъде така.
В Крит официално (нерегистрираните никой не ги знае колко са) се падат средно 26 кошера на кв.км. При толкова гъмжило, и по 5 и по 500 да ги сложиш на едно място, все тая. Тук вече трябва да се фокусира не толкова за повече мед от кошер, колкото за повече мед от единица площ (съответно по-ефективно използване на ресурсите и намаляване на разходите за подхранване от които се нуждае семейството за да оцелее) Разположението на кошерите "на хаос" е също високо ефективно (само дето заема по-голямо пространство) и е моят втори най-добър избор.