Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
Супер имам си вече редактор...Търся си издател...някой да си предложи услугите...

"...Ако искаме да инвертираме захарен сироп, го правим с ензима инвертаза / а не да му добавяме фруктоза/..."
Тук, скъпи ми Агро, трябва да се пробваш още веднъж. Да не би знанията да са ти по-малко от колкото си мислиш, че знаеш
Химията си е химия. Ако захарозата се хидролизира в присъствието на фруктоза, за ензима инвертаза никой нямаше да е чувал. Това и преди е писано в темата от ник "софиянец", но той така и не разви по-подробно въпроса. Принципа на Льо Шателие - Браун не е отменян. Логиката сочи, че при равновесна реакция / в случая хидролиза на захароза/ добавянето на продукт на реакцията ще измести равновесието в обратната посока. Това от общата химия. Ако в случая има някакъв специфичен фактор, нарушаващ принципните правила / например - фруктозата да е катализатор на тази реакция/, ще се радвам да се образовам по въпроса - човек не може да знае всичко.
Принцип на Льо Шателие - Браун: "Ако в/у една равновесна с-ма се окаже външ. въздействие, в с-мата протичат процеси, които да окажат противодействие на оказаното външ. възд. до установяване на ново равновесие."
"В състояние на равновесие концентрацията на всички в-ва, участващи в с-мата остава постоянна величина за неогр. дълго време. Ако обаче по някакъв начин се промени концентрацията на някое от в-вата, според ЛШБ, равновесието ще се измести в посока, обратна на посоката на външното въздействие"