Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията

    Ако искаме да инвертираме сиропа си:
    - То трябва да го направим 66% по Brix (или 70%, както е апиинверта). Brix (66 гр захар на 100 разтвор (в случея-вода));
    - Измества се равенството между фруктозата и глюкозата като се добавят 8% фруктоза (66гр захар x 8% = 5,28 гр фруктоза) - което означава 66 гр захар + 5,28 гр фруктоза + 100 мл вода);
    Това бих го редактирал така: ако искаме сиропа ни да не кристализира:
    .................................................. .................................................. ................................
    .................................................. .................................................. .................................................. ............................................66 гр захар + 5,28 гр фруктоза и доливаме вода до 100 грама.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  2. #2
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Мнения
    429
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Това бих го редактирал така: ако искаме сиропа ни да не кристализира:
    .................................................. .................................................. ................................
    .................................................. .................................................. .................................................. ............................................66 гр захар + 5,28 гр фруктоза и доливаме вода до 100 грама.
    Супер имам си вече редактор...Търся си издател...някой да си предложи услугите...

    "...Ако искаме да инвертираме захарен сироп, го правим с ензима инвертаза / а не да му добавяме фруктоза/..."
    Тук, скъпи ми Агро, трябва да се пробваш още веднъж. Да не би знанията да са ти по-малко от колкото си мислиш, че знаеш

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Супер имам си вече редактор...Търся си издател...някой да си предложи услугите...

    "...Ако искаме да инвертираме захарен сироп, го правим с ензима инвертаза / а не да му добавяме фруктоза/..."
    Тук, скъпи ми Агро, трябва да се пробваш още веднъж. Да не би знанията да са ти по-малко от колкото си мислиш, че знаеш
    Химията си е химия. Ако захарозата се хидролизира в присъствието на фруктоза, за ензима инвертаза никой нямаше да е чувал. Това и преди е писано в темата от ник "софиянец", но той така и не разви по-подробно въпроса. Принципа на Льо Шателие - Браун не е отменян. Логиката сочи, че при равновесна реакция / в случая хидролиза на захароза/ добавянето на продукт на реакцията ще измести равновесието в обратната посока. Това от общата химия. Ако в случая има някакъв специфичен фактор, нарушаващ принципните правила / например - фруктозата да е катализатор на тази реакция/, ще се радвам да се образовам по въпроса - човек не може да знае всичко.
    Принцип на Льо Шателие - Браун: "Ако в/у една равновесна с-ма се окаже външ. въздействие, в с-мата протичат процеси, които да окажат противодействие на оказаното външ. възд. до установяване на ново равновесие."
    "В състояние на равновесие концентрацията на всички в-ва, участващи в с-мата остава постоянна величина за неогр. дълго време. Ако обаче по някакъв начин се промени концентрацията на някое от в-вата, според ЛШБ, равновесието ще се измести в посока, обратна на посоката на външното въздействие"
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Да не би знанията да са ти по-малко от колкото си мислиш, че знаеш
    Започна от това, което написа:

    "Захарният сироп 1:1 е съставен от:
    - 48% фруктоза
    - 47% глюкоза
    - 5% захароза (кристална захар)"

    Да попитам тогава разтвор на цвеклова или тръстикова захар как трябва да се именува - захарозен разтвор може би? И какво съотношение търсим в него?

    Написах горните постове не за да се дразним един друг, а защото доста хора четат тук и нека да сме коректни с фактите.

    Дописвам си - наскоро някой написа из темите, че при ферментацията на бира причинители са бактерии, а при виното и ракията са гъбички /разбирай дрожди/. Може и обратното да беше, не помня, не помня и в коя тема беше, но си беше пълна щуротия.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  5. #5
    Потребител
    Регистриран
    22.07.2015
    Мнения
    75
    Пчеларски район
    Каварна
    Някой! Правил ли е анализ на апиинврета ? Ако не да се съберем и да го платим . После ще мислите как да се направи.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Да почнем от това - какви са преимуществата на апиинверт пред останалите захарни сиропи. Ако знаем това, значи знаем най-важното. Захарните разтвори са една доста добре проучена тема, свойствата им може да бъдат доведени до желаните характеристики с прости методи. Въпроса е да знаем какво искаме.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  7. #7
    Потребител
    Регистриран
    22.07.2015
    Мнения
    75
    Пчеларски район
    Каварна
    Тази година от февруари. Правя питки,апи 5кг около 15 20 кг захар пудра и прашец на около 1 литър кана.и аз ям и те са добре!бъркам с бормашина в бака 25/,л .зор е но от 55 60 ,44 5 присърдинени.

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Апиинверт според името съдържа инвертиран сироп. Концентрацията му е висока, но не кристализира. Няма оплаквания от употребата му - не оставя забележими следи от ензима инвертаза и вероятно не съдържа несмилаеми за пчелите олигозахариди. Единственото трудно постижимо свойство от изброените е липсата на остатъчна инвертаза в него, която впоследствие по някакъв начин да попадне в стоковия мед. Чувал съм, че при производството му използват имобилизиран върху твърд носител ензим, затова ензима не преминава в сиропа. Колко е вярно, не знам. Такъв начин общо взето е приложим в заводски установки, любителска такава трудно ще се постигне, а цената и няма да ни хареса. За нас остава да си забъркваме трудно кристализиращ гъст неинвертиран захарен сироп, постига се с добавяне на фруктоза, пробвах. Другият начин е инвертиран с ензим сироп, пак може да се сгъсти с добавяне на фруктоза, но трябва по-внимателно да се употребява, за да не стигне до стоковия мед. Ако се следи прецизно концентрацията на инвертирания сироп, и без добавяне на фруктоза е траен - не ферментира и не кристализира. Ако пудрата захар е достатъчно фино смляна, се получава перфектно тесто за питки. Фруктозата има доброто свойство да поема влага от въздуха - така питките не изсъхват лесно. Въпрос на пропорция, установяването на правилната е въпрос на малко опити. Пробвал съм донякъде - имам колоидна мелница, на която меля пудра захар. Смляната фино захар трябва да се употреби без много забавяне, защото започва да се слепва и втвърдява. Но се получава перфектно тесто с малко количество инвертиран сироп. Не стигнах до опити с различно количество добавена фруктоза, времето все не ми стига.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •