......
Само за информация
Захарният сироп 1:1 е съставен от:
- 48% фруктоза
- 47% глюкоза
- 5% захароза (кристална захар)
Ако искаме да инвертираме сиропа си:
- То трябва да го направим 66% по Brix (или 70%, както е апиинверта). Brix (66 гр захар на 100 разтвор (в случея-вода));
- Измества се равенството между фруктозата и глюкозата като се добавят 8% фруктоза (66гр захар x 8% = 5,28 гр фруктоза) - което означава 66 гр захар + 5,28 гр фруктоза + 100 мл вода);
- Така направения разтвор престоява 24-48 часа на температура +25 градуса;
- Ако искаме да копираме апиинверта, може да се използва цвеклова захар.
Готовия сироп
- Може да го изпратите за анализ за наличие на инвертаза - Тома неверни 1;
- Може да го оставите я някое кюше и да наблюдавате кога ще кристализира - Тома неверни 2;
- Може да си го давате на пчелите и хич да не ви дреме за апиинверта;
А също може и хич да не си правите труда да инвертирате, защото...не е доказана полза от файдата (освен ако не искате да допълните зимните запаси). Много е изписано по темата във форума и Интернет пространството.