Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Колега scutellator,никой не говори за 10 и 20 кошера!Там каква рентабилност търсиш и за каква потдържаща паша пишеш?Важни са главните паши от които се пълнят тенекиите.Най-добрата ориентация е на изток или юг,или югоизток.Цвета на кошера също има огромно значение!Научи ги тия неща колега,те с ровене в интернет не се учат!
Между това място с 10 хил кошера

и хълмовете в Нова Зеландия, където 3-4 хил кошера са пръснати на пчелини от по 10 кошера има ОГРОМНА разлика....... просто исках да покажа двата ексремума.

Рентабилност? Нека го кажа така - при всички тези свободни пространства в бг, да се блъскате на едно място с още 2- 5 пчелари като идиоти (каквато всъщност пракика и има в бг) е все едно в една обширна по територии държава, в която единственото занимание е земеделие, всички хора без изключение да се набутат да живеят в един голям мегаполис. Ето това е рентабилност.
Ако разпръсването (като противовес на концентрирането) на кошерите за дадена площ, необходима от опрашване, е закон при правилното извършване на подобна дейност, то защо тя да звучи абсурдно, ако бъде приложена при медодобива.
Поддържащите паши на първо място дават на пчелите така необходимия им разнообразен прашец. Освен това те са тези които правят пчелите в кошера и го подпомагат за краткия момент на обилно нектароотделяне. Когато дойде главната паша и нямаш достатъчно пчели.....
Поддържащата паша е нещо което няма как да бъде заменено (или поне все още не е измислен ефективен заместител ) от стимулативно подхранване, белтъчни заместители и всякакви други суплементи.

По време на главната паша - учените са установили че пчелите могат да летят на повече от 7 км. Но няма ли да е по-добре ако не им се налага при търсенето на храна да ходят на повече от 800м?

Цвета е особенно важен най-вече за ориентация при оплождането на майките.

Всичките ми нуклеуси са в един цвят (както и кошерите) - бял. Никога не ми се е налагало да се оплаквам от "пчелояди". При правилна подредба на нуклеусите успешно завърналите се майки до 20 -30 % в повече ( до 95 %) , отколкото тези с предимно цветови ориентири. Който си мисли че цвета е фактор - нека пробва с италианките - 50% успеваемост е равносилна на постижение ( личен опит).

Въпрос към теб, извън темата - твоите до каква височина стигат?

Въпросът е леко подвеждащ (или по- скоро отговорът би бил, понеже няма от къде да знаеш какви са условията, където са ми пчелите )
Ще ти отговоря така - за южна България смятам че е най-подходящо на 5 корпуса - 2 за пило, 2 за мед и 1 за всеки случай, като по-силните са ми стигали до 6.