Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 47 от 55 ПърваПърва ... 374546474849 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 461 до 470 от общо 542
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от stefcho034 Виж публикацията
    А като го каза това, сега се сетих - в една от книгите на Радоев се говореше за подхранване при липса на прашец. Нали прашеца съдържа жизненоважни белтъчини, които пчелите трябва да си набавят. Пчели, лишени от тези вещества стават податливи на болести и биват слаби семейства. В тази връзка се говореше за прецеждане и добавяне на извара или краве мляко под определена дозировка. За млякото мисля, че беше 300 мл. на 1 литър захарен сироп и се слага на по малко, за да не скисне в хранилките. Тук има ли хора (бих казал колеги, ама аз още не съм колега ), които да го правят и да споделят опит както и дали това допринася за по-добро развитие на пчелните семейства ?
    Вече започна да търсиш и начини, как да си затриеш семействата, които, както чета, добре се развиват.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Вече започна да търсиш и начини, как да си затриеш семействата, които, както чета, добре се развиват.
    Напротив - точно обратното. Допитвам се до мнения дали го правите, дали има нужда да се прави и т.н. Разбира се, че не съм решил да правя нещо, без да се допитам и да сондирам мнения. Лично аз - не смятам да им слагам на този етап каквото и да е. Може би Април месец средата към края - инвертиран сироп с Нозевит + и така ...

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Външния прашецоуловител се ползва 2-3 часа на ден. Можеш да събираш само когато си там. Но смятам, това ще е достатъчно за целта. Абе, като ти гледам мерака, да не след 3-4 години да з.....ш другата работа и да направиш някой по-голям пчелин и да си гледаш кефа?!
    Според теб това: https://www.balmina.bg/vanshen-prash...professinalen/ ще ми свърши ли работа или да ми препоръчаш друг ?

Благодаря!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    А като го каза това, сега се сетих - в една от книгите на Радоев се говореше за подхранване при липса на прашец. Нали прашеца съдържа жизненоважни белтъчини, които пчелите трябва да си набавят. Пчели, лишени от тези вещества стават податливи на болести и биват слаби семейства. В тази връзка се говореше за прецеждане и добавяне на извара или краве мляко под определена дозировка. За млякото мисля, че беше 300 мл. на 1 литър захарен сироп и се слага на по малко, за да не скисне в хранилките. Тук има ли хора (бих казал колеги, ама аз още не съм колега ), които да го правят и да споделят опит както и дали това допринася за по-добро развитие на пчелните семейства ?
    Най-добрия заместител на прашеца е............ самия прашец. Има вариант , през годината, когато има силен приток на прашец, да извадиш прашецова пита, да я съхраниш и да я подаваш при нужда. Що се отнася до подхранване с мляко, извара,яйца и др. аз не съм почитател. А и трябва да ги купиш директно от кравата, за да си сигурен, че няма да има някакви боклуци из тях.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Според теб това: https://www.balmina.bg/vanshen-prash...professinalen/ ще ми свърши ли работа или да ми препоръчаш друг ?

Благодаря!
    Предполагам ,че ще свърши. Лично нямам практически опит с външен, работя само с вътрешни, вградени в дъното.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Предполагам ,че ще свърши. Лично нямам практически опит с външен, работя само с вътрешни, вградени в дъното.
    Аз после се замислих, че с това чекмедже не ми е ясно дали ще се събере над прелката....

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Напротив - точно обратното. Допитвам се до мнения дали го правите, дали има нужда да се прави и т.н. Разбира се, че не съм решил да правя нещо, без да се допитам и да сондирам мнения. Лично аз - не смятам да им слагам на този етап каквото и да е. Може би Април месец средата към края - инвертиран сироп с Нозевит + и така ...
    Пролетта инверт не се дава. А ако си поддържаш семействата така, че и есента да не се налага да гоналиваш , още по-добре. Ако пролетта даваш сироп, той трябва да е захарен и в него може да слагаш нозевит. Аз подавам сироп , когато цъфне ябълката.

Потребител
    Регистриран
    07.05.2020
    Пчеларски район
    село Спахиево
    Пролетта инверт не се дава. А ако си поддържаш семействата така, че и есента да не се налага да гоналиваш , още по-добре. Ако пролетта даваш сироп, той трябва да е захарен и в него може да слагаш нозевит. Аз подавам сироп , когато цъфне ябълката.
    Ясно, аз мислех, че се изтощават доста ако дам захарен сироп преди главната паша, за това мислех инвертиран. Благодаря!

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Ясно, аз мислех, че се изтощават доста ако дам захарен сироп преди главната паша, за това мислех инвертиран. Благодаря!
    Сиропа се подава на малки дози през 2-3 дни с цел да продължи подбуждането...... Хубаво е да се включи някой колега, който практикува "далечно" пчеларство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Добър заместител на прашеца са бирена или хлебна мая по 100 гр на 2л сироп.'Първо трябва да се деактивират чрез загряване за 10-15 мин.После залагаш роеловка задължително.

Страница 47 от 55 ПърваПърва ... 374546474849 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •