Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
Ами най-малкото, защото, така или иначе произвеждания от тях восък е физиологичен процес.
Това си е така, но все пак неразделна част от този процес е и храненето т.е. са взаимносвързани.... не мисля че тук може да има някакъв спор

Дано не се засегне някой - но чисто икономически пчеларите (бизнесмени) би следвало да са наясно кое колко им струва като себестойност. Дали е по-изгодно примерно за восък или мед -например изконсумирания мед за 1 кг восък сваля с около 2% средния добив на мед на дадено семейство, но това мисля е залитане встрани от темата и повод за разни реплики и т.н. защото си е доста относително и всяка теза може да е вярна...

Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
Всичко е много относително. Аз добивам предимно акациев, липов и ливаден мед. Продавам само на дребно на средна цена 10 лв. Някой колега с рапицова и слънчогледова паша, който продава на едро, цената ще е, предполагам, 2 пъти по-ниска.Ако формираме цена на восъка по тоз начин, се получава разлика от 40лв.А цената на която се купува восъка, е почти 3 пъти по-ниска само от тази разлика.
Така е относително е, и за всеки може да е различно и пак се опира до себестойност. Отделно пазарна цена, цена на международния пазар, качество, вид и т.н. и т.н. може да пишем много.