Сега се зачетох че ми стана интересно ами то не всички свещи де е правила църквата са от восък а и от парафин и то в пъти повече но май е прекратена тази практика.
Чудна работа.
Защо в свещите има и голямо количество парафин, а и не само парафин? Първо защото, ако се правят само от восък, конструкцията/формата им не позволява да се задържат прави дори и през зимата, а за лятото да не говорим. Голяма част от свещите се правят бели или само от парафин, а и не само от парафин. В Гърция, а и не само там, свещите се правят по друг начин и форма, което им дава възможност да стоят прави през цялото им време на горене. Да не говорим, че си има специални места за паленето им.
Запазване на стенописите? Ха, ха...на времето художника ги е правил само за едното ядене или минимално заплащане, а сега 'иконите" ги изписват за маса пара, а качеството, ако малко се постарая ще ги направя по - добре. Та като ти вземат половин милион пари за комикси ще ги пазиш, къде ще идеш?
Почти съм сигурен, че Майстора не прави никакви свещи, отговаря подобаващо на търсача на силни усещания с 9-те божи заповеди.
Стана ми интересно - този восък как ще се провери дали отговаря на търсените показатели? И при мене восък бол, сбран от тъмни и бели пити наедно, като го претопя, става жълт и по нищо не се различава от восъка на разпечатките. Иди го познай от какво е. Нали видяхте Васил /valaz/ какви снимки на восъка от троптината ми публикува - с парната преса изваден. А с киселина /оцет/ леко се подкислява парната топилка против осапунване на част от восъка. Чакат ме още към 1000 пити за претопяване, и тъмни, и светли, натрупани в хладилната камера. Та, восък да искате, как ще го познаете дали е от разпечатки и далаци, не ми е ясно.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
При горенето на свещта не изгарят ли всички биологично активни вещества?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))