Моите са на южен склон и прелки точно на юг. На 150 метра от мене имам приятел, стар пчелар, десетина от кошерите му са тука и абсолютно същото разположение като моите. От него съм учил практическите неща, включително и зазимяването и работата с преградна дъска. Зазимява ги в западната страна като първия път ми каза, че така трябва. Моите се зазимиха сами и всички без изключение на източната страна. 5 поредни години той си ги зазимява в западната страна, така бил свикнал, моите оформят кълбото в източната всички, без нито едно изключение. Прелките ни са по средата и на двамата, кошерите също еднакви- ДБ.
Топлата част на кошера е там,където слънцето напича повече.Изгрявайки от изток слънцето осветява и източната част,но нощните и сутришни температури са ниски и температурата в тази част на кошера не се повлиява от слънцето.Докато от обяд на татък, в западната част(топлата) ,огрявана от слънцето,температурата се повишава,почти колкото е дневната температура.....Та в тази част,пчелите свити в кълбо,отпускат кълбото и вечер,като паднат температурите пак се налага да стегнат кълбото..и така всеки ден.Докато,в студената част,си стоят свити без да се налага да отпускат и свиват кълбото ежедневно.Освен това в студената част и конденза е по малко...
Това ще е така само при положение, че нагрятата стена излъчва в инфрачервения спектър /подобно на лъчист нагревател/. Защото в общия случай кълбото не е допряно до нея /никак не е случайно това/, а въздухът е изолатор и дори да се нагрее от стената, нагрятият обем въздух моментално ще отиде при тавана, заместен от по-студения наоколо. Дали нагрята от слънцето дървена стена излъчва и колко, нямам представа.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Ми,не съм изследвал,само съм чел,а и наблюденията ми,говорят за топла и студена част.Освен това,на старите кошери,горните прелки в ляво,са точно там именно заради топлата част на кошера,въпреки дебелите стени,където с плътна преграда може да се отдели отводка на 2,3,4 рамки-хем на топло,хем ще си имат собствен вход.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))