Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 156

Преглед на хибрид режима

Благодаря vanHanegem ще те послишам и ще сложа по Коледа по 1 питка 1кг това би трябвало да им стигне за месец. Питките до каква степен изтощават едно семейство и даването им толкова рано как ще им повлияе, дали няма да има обратен ефект даването им толкова рано и да има голям подмор рано на пролет.
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Тъй като се омешаха мненията за зазимяване и къде да са магазините през зимата, преди 2 дни ми дойде на акъла да зазимя един кошер. Тазгодишна отводка ДБ на 6-7 пити в момента, 3 с пило, я центрирах в средата на десетак плодник. Не съм размествал местата на питите, само преместих всички пити към средата. Това същото съм го гледал на клипове в тубата преди доста години. Сръбски и руски клипове. В руските задължително завиваха питите от страни с плат. В сръбските нямаше завиване и отстрани си беше празно пространство. За сега моя остава така, до третирането с ОК ще осмислям ДАЛИ и с КАКВО да ги завия от страни. Входа е на запад.

Аз бих го оставил така, без никакви парцали и прегради. Но не ме слушай, щото не разбирам и не давам акъл безплатно. Освен това ме е гнус от ДБ.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Аз бих го оставил така, без никакви парцали и прегради. Но не ме слушай, щото не разбирам и не давам акъл безплатно. Освен това ме е гнус от ДБ.
    Ми повръщай, човешко е.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    За някои от вас активния сезон може би още продължава, но за мен приключи и всичките ми усилия и работа с пчелите са вече насочени към предстоящото зазимяване. Миналия сезон имах много загуби, които според мен се дължат на груби грешки от моя страна и затова сега искам да подготвя пчелите максимално добре за зимата.

Положението към момента - семействата са добре развити, имат по 2-3 пити запечатан мед, още 2-3 с незапечатан, венци около 10см по останалите пити. Отводките също са добре, смятах че са слабички, но пилото се излюпи и кошерите се понапълниха с пчели, мед нямат много и което имат е незапечатен, все пак са само на 1 месец. Паша в района вече няма никаква, чак се чудя пчеларите с по много кошери тук какво правят с тези пчели.

До сега семействата бяха оставени сами на себе си, отводките ги подхранвах със захарен сироп 1:1. Сега обаче искам да ги позасиля, майките да започнат да снасят за зимни пчели и тези зимни пчели да имат възможност да натрупат мастно тяло. И така, как и с какво да подхранвам пчелите си, за да презимуват добре? Имам Вит-Амино Ламонс+, BeeAgra и BeeFonda с витамини и тимол, сухо мляко и инвертиран сироп ApiFonda. Кога да започна по-интензивно подхранване, кога да им дам витамини/белтъчини/протеини и т.н. Имат много малко количество прашец по питите. Сега през юли пилото беше понамаляло, но от началото на август искам да стимулирам майките да започнат да снасят повече.
    Досега не съм използвала никоя от изброените по-горе добавки и затова търся съвет как да ги прилагам. Иска ми се да използвам колкото е възможно по-малко химии, та може и някакви билки да ми препоръчате, ако гарантирано ще имат ефект.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Зимуват пчелите които се люпят втората половина на август и септември месец,така,че подбудително подхранвай,когато влезем в август.Учудвам се,че нямаш приток на прашец.Явно при вас не е валяло поне 2 месеца.Аз не ползвам никакви заместители на прашеца винаги имам приток чак до октомври,само обикновен захарен сироп 2 части вода на 1 част захар и то само по 1 хранилка на седмица.Сега пилото е малко и времето е подходящо за третиране срещу акара.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Здравей колега.
    Препоръчвам КАС-81 https://biopchelar.blogspot.bg/2016/10/81.html?m=1 Ветеринар идва при мен редовно на огледи, вече 3 години, и се чудя с моите третираня. Преди, освен КАС-81, използвал и мравечна киселината, обаче и от нея отказах.
    Пробвайте, 6-10 (литра!), според силата на семейството. Веднага по 3-4 литра (за един път )на седмица, докато още живи стари летящи пчели - да свършат последната работа в своя живот. Това третиране "дълго игрище", докато до акация не изедят остатъци (*на пролет не тритирам с нищо)
    Успех!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Тъй като се омешаха мненията за зазимяване и къде да са магазините през зимата, преди 2 дни ми дойде на акъла да зазимя един кошер. Тазгодишна отводка ДБ на 6-7 пити в момента, 3 с пило, я центрирах в средата на десетак плодник. Не съм размествал местата на питите, само преместих всички пити към средата. Това същото съм го гледал на клипове в тубата преди доста години. Сръбски и руски клипове. В руските задължително завиваха питите от страни с плат. В сръбските нямаше завиване и отстрани си беше празно пространство. За сега моя остава така, до третирането с ОК ще осмислям ДАЛИ и с КАКВО да ги завия от страни. Входа е на запад.
    Има още време. Подхранвай я и ще я зазимиш като всички останали семейства защото ще се изравни.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Има още време. Подхранвай я и ще я зазимиш като всички останали семейства защото ще се изравни.
    Нямам свободни плодникови пити. Ако храня редовно вероятно ще блокират майката. За градеж в момента силно ме съмнява да се получи. Освен след месец да погледна набързо Какво е положението.
    П.П. Ако остане центрирана така може да остане без нищо от страни както в сръбските клипове. Все пак климата е почти еднакъв с нашия.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •