Аз първи отговорих на анкетата и малко излъгах. Да затварял съм кошери когато пръскаха за комарите, но хеликоптера мина на 2 км от пчелина и се оказа напълно безполезно търченето ми по нощите. Някои от кошерите ми се затварят лесно, но други само парцали, тиксо и нестава бързо. Колко време могат да стоят затворени? Пробвах до 9:30 издържаха после ми стана жал и пак търчене да се отварят ако са 20 -30 добре ами ако 130, 150, 200 и на различни места. Според мен неможе да се затвори кошер за цял ден. По принцип ми се обаждат от кметсвото когато ще се пръска и то само от единия арендатор, само че за рапицата не се обадиха и разбрах твърде късно след седмица като изчезнаха пчелите от магазините(рапицата беше на 2км от пчелина). Ако арендаторите са честни и вкарват в системата всяко едно пръскане и ние затваряме кошерите всеки път няма да останат много свободни дни за полет на пчелите, а на нас няма да ни остане много вереме да работим по тяха понеже постоянно ще се търчи да се отваря и затваря. Дали трябва система за информиране за пръскане - да трябва за да се видят колко често се пръска, колко ще е ефективна божа работа.

Цитат