Аз да разкажа как НЕ ТРЯБВА да се местят. Купих 4 семейства тоест отвотки добре развити на по 8-9 рамки ЛР от Ломския край преди около месец с мои кошери.Отидох следобяд махаме неговия кошер слагаме моя на същото място прехвърляме бързо рамките и чакаме. Вечерта към 9 часа изчакахме с човека да се приберат затворихме ги и айде в колата. Бях направил мрежести дъна и мрежести рамки за капаци като ги стегнах в пакет да не се разместват. Пристигнах около 3.00 часа сутринта (220-230 км път )на мястото където трябваше да ги стоваря. ДО ТУК ДОБРЕ. Понеже до мястото където им бях избрал трябваше да ги нося около 20-тина метра на ръка прецених ,че трябва да ги стоваря където ми е удобно до колата пък през деня ще им мисля.Но защо им отворих прелките веднага???Куха глава??? Трябваше да ги оставя затворени имаха мрежи и от долу и отгоре. На другия ден вечерта викам ще ги местя на постоянното им място на около 20 м.,за един ден чак пък толко да са запомнили едвали.Всичко мина ок ,НО на другия ден като отидох към 9.00 сутринта видях доста пчели търсещи кошерите си на първоначалното място направо занемях ,не знаех какво да правя, седях и гледах. Горките най-вероятно са загинали знам ли може пък да са си намерили кошерите??? Мисля ,че загубих поне по 500-1000 пчели от кошер sadsmile; За щастие семействата към момента мисля, че са добре. Голямата грешка мисля ,че ми беше това ,че ги отворих веднага след като пристигнах.Трябваше да ги отворя след окончално разполагане на кошерите на постоянно място. Тъ преди местенето на малки разстояния 10-20-100 метра мисля че е най добре за 15-20 дни на 10-км и после обратно.