Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    03.12.2019
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Колега чети малко по внимателно постовете, ако искаш да научиш нещо полезно! Писах че питите се разпечатват и подават на пчелите през пролетта, а тогава поне аз не съм засичал температури от минус 15 градуса (поне за сега)! Успех!
    Добре дори да е март тази пита нали е със захаросан мед ,и като я извадиш от склада тя е на камък. Трябва да я напръскваш с вода или да я затоплиш та да можеш с валячето да я разпечатиш(иначе зъбките на валячето заминават) А и нямам време да им подавам мед по този начин- карам със сиропчето.Благодаря за напътствията,но всеки от нас си е нагодил технологията на работа с пчелите съобразно времето и бройката кошери!

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Viktor_55555 Виж публикацията
    Добре дори да е март тази пита нали е със захаросан мед ,и като я извадиш от склада тя е на камък. Трябва да я напръскваш с вода или да я затоплиш та да можеш с валячето да я разпечатиш(иначе зъбките на валячето заминават) А и нямам време да им подавам мед по този начин- карам със сиропчето.Благодаря за напътствията,но всеки от нас си е нагодил технологията на работа с пчелите съобразно времето и бройката кошери!
    Абе Илийка, да не си си затрил стария акаунт и с този, немогат да те разпознаят. Имат те за новобранец.

Наблюдател
    Регистриран
    03.12.2019
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Абе Илийка, да не си си затрил стария акаунт и с този, немогат да те разпознаят. Имат те за новобранец.
    Позна Калине този е нов акаунт! Със стария не ме пуска!

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Viktor_55555 Виж публикацията
    Лично за мен разпечатването (по скоро надраскването) на питата е най удобно и бързо с вилицата, пробвал съм и с напръскване с вода и чрез подгряване, но не видях кой знае каква разлика, пък и откакто не свалям магазините питите сами си нагряват (все пак не ги подавам когато температурите са минусови или близки до тях)..... По принцип пчеларството е като „онождането на жена“, всеки си е изнамерил неговия си начин и си върши работа.... Въпреки че е прекалено рано, успешен сезон на всички колеги!!!

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Лично за мен разпечатването (по скоро надраскването) на питата е най удобно и бързо с вилицата, пробвал съм и с напръскване с вода и чрез подгряване, но не видях кой знае каква разлика, пък и откакто не свалям магазините питите сами си нагряват (все пак не ги подавам когато температурите са минусови или близки до тях)..... По принцип пчеларството е като „онождането на жена“, всеки си е изнамерил неговия си начин и си върши работа.... Въпреки че е прекалено рано, успешен сезон на всички колеги!!!
    Относно разпечатването - когато ми се налага, използвам т.н. валячета и кофичка с вода. Поне две валячета и две кофички.
    Цеко, сега да не кажеш пак, че не те цитирам правилно? Не, това е в отговор на двама Ви, но пиша от тел. и не ми се занимава. Така че, нищо лично.
    По-горното, касаещо практиката ми, май вече съм го споделял, но един акъл за къде по-напред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Поотворих към половината от кошерите и това, което видях го броя за критично състояние. За първи път имам толкова слаби семейства. Говорим за 3 междини и даже в първия момент нито виждаш пчели, нито нищо и чак като чукна или като разлепя пити да ги захлупя излизат по няколко. Принципно очаквам да останат все 20-тина за мая, защото имаше и кошери с добри кълбенца. На тези в интензивното им свалих магазините, покрих ги с пита с мед, найлон отгоре, прекръстих се и дано да не е студена зимата. Че и природата не помагаше тази година е ясно ама трябваше да ги подбутна август и септември, вместо да ги оставям на самотек и сега ще си му платя цената.
    Медец

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Кило пчели,са си супер за пролетен старт.Стига да са здрави и акация ще хванат.
    Сега е момента,на пролет да подмениш поне половината рамки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Кило пчели,са си супер за пролетен старт.Стига да са здрави и акация ще хванат.
    Сега е момента,на пролет да подмениш поне половината рамки.
    Ще я прегледам пак тази технология. Рамките са ми един от проблемите и със сигурност ще му обърна внимание.
    Аз така или иначе пререждам пчелина и намалявам бройката и един откос на по-малко приспособимите може да се окаже от полза.
    Медец

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от todor.mitkov Виж публикацията
    ясно ама трябваше да ги подбутна август и септември, вместо да ги оставям на самотек и сега ще си му платя цената.
    Е, аз ги бутах, бутах и пак тъй.

Потребител
    Регистриран
    04.05.2012
    Пчеларски район
    Северно от София
    Цитат Първоначално публикувано от todor.mitkov Виж публикацията
    Поотворих към половината от кошерите и това, което видях го броя за критично състояние. За първи път имам толкова слаби семейства. Говорим за 3 междини и даже в първия момент нито виждаш пчели, нито нищо и чак като чукна или като разлепя пити да ги захлупя излизат по няколко. Принципно очаквам да останат все 20-тина за мая, защото имаше и кошери с добри кълбенца. На тези в интензивното им свалих магазините, покрих ги с пита с мед, найлон отгоре, прекръстих се и дано да не е студена зимата. Че и природата не помагаше тази година е ясно ама трябваше да ги подбутна август и септември, вместо да ги оставям на самотек и сега ще си му платя цената.
    Щом кълбото е в долната част на питите и още не се вижда ,нещата не са толкова зле.На такива кошери ,поне 30- 40 дни може нищо да не се прави,стига пчелите да не са прекалено малко.И май, доста колеги се надяваме да ни спаси мека зима.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •