Аз работя с кошери система ДБ.Просто с такава започнах.Кошерите ми бяха подарък.Според мен ако се занимавах професионално с пчеларство МК система е по-подходяща.Продуктивното пчеларство изисква система на пчеларстване, с която един пчелар да обслужва максимален брой семейства.До колкото знам един пчелар обслужва максимум 100-120 сем в ДБ кошери. Докато при системата ЛР може да обслужи двойно или тройно по-голям брой.Единствения и недостатък на ЛР системата е по-тежките корпуси.За това и по-възрастните пчелари я избягват.Но пък други ползват ЛР плодник и магазин на ДБ и така са си решили проблема с по-тежките корпуси. При ЛР се работи с един вид рамки което е друго улеснение в работота и т.н. Всичко е въпрос на предпочитание. Хубаво е и по-удобно да се работи с една система иначе става доста сложно и трудоемко. Така мисля аз, но нека всеки сам избира приятели.

Като си купувате кошери, старайте се да са от различен тип, да се обслужват по различна технология, и да имат различни по размер пити. След като започнете да обслужвате повече от няколко кошера, вие веднага ще почувствате, какво е това да си осигуриш разнообразие на пчелина. След време няма да имате проблеми през зимата за печката. Дърва за огрев винаги ще имате и то в изобилие. :D