Цитат Първоначално публикувано от Алексиев Виж публикацията
Георги, каква е целта на това занаятие? Един десет рамков плодник има поне 50-60000 работнически килийки, това не е ли достатъчно. Миналата година при мене 8 от 10 майки се качиха и снасяха в първия магазин, за отбелязване, само работническо пило, но предполагам, че в плодника са останали медови и прашецови пити та затова. Още в началото на април се отказах от прегледи, просто не позволяваха. Мисълта ми е, че ако все пак плодника не им стигне, да се качват в магазина, защо е необходим втори плодник?
По принцип се практикува в Сибир но за жалост нито им имаме пашите нито расата пчели отделно съм мързелив съботно-неделен пчелар а и не разбирам от селекция генетика.За моя край в средата-края на април семействата имат на 5-7 рамки пило и доста прашец плодника им утеснява започва начален стадии на подготовка за роене.Използвам втори плодник по ред причини при правилна поддреба майкат се качва в втория плодник започва да сняся ударно отлага се роенето засилва се семейството изграждат се средно около 5 плодникови пити и семейтвото става готово за медосбор от средата на май.Но пак трябва да се направи преподреба , че в плодниковите пити трудно ги запечатват.
Предпочитам втория плодник по ред причини изграждат се повече плодникови пити бракуват се по лесно старите в магазините по изключение се качва майката и лесно вадя магазинните пити с мед. Разстоянието между двата плодника /2 е от магазини и има разстояние /та правят далаци по този начин и строят по хубаво восъчните основи.След това на есен пак имам по голям избор за подреба за зимуване .
Не твърдя, че това е някаква кой знае каква технология но лично мен ме устройва по рядко ходя при пчелите по не се роят и т.н. е вярно, че има и недостатъци тежи си плодника ако избързаш напролет имаш и варовито пило далеч не е ефективно на 100% при всички семействя накой забоксуват малко но мен ме устройва.