Извинявам се за забавянето, горе долу редовно влизам във форума, но не знам защо не ми го е отразило като непрочетено да го видя, ако не беше лс-то пак нямаше да видя . Иначе като гледам рецептата вече е споделена в общи линии - 18-20 гр танин се разтварят в 1 литър вода и след това по 4-5 мл от концентрата в сиропа на третирано семейство (обичайната доза е 250 - 300 мл сироп в хранилката или 50 мл чрез накапване върху рамките, т.е. ако третирате 20 семейства правите 5 - 6 литра сироп за в хранилките или 1 литър ако накапвате и в него добавяте 80 - 100 мл от концентрата) . Прилага се два пъти през 10 дни пролет и есен.
п.п. не е ли малко рано за есенното третиране, все пак зимните пчели още се люпат?
Този пост е редактиран от Цеко; 10.09.2020 в 16:52.
Ето ти първоизточника. Там е обяснено всичко.
https://ufabee.ru/kas81/kas81.html
С нашия пелин има една странна особеност. На видеото на руския летец се получава почти черен на цвят и силно наситен разтвор, а при мен винаги се получава средно кафяв и полупрозрачен. Но пък това не означава, че екстракта е некачествен. При мен горчи толкова силно, че само да си натопя пръста и да го опитам, след това трябва да си плакна устата дълго време с вода.
Добре споменавате винарския танин, но никой не казва, какъв да се ползва.
http://sortovisemena-bg.com/categori...html?c=1000730
От горния линк се вижда, че са няколко вида. За ферментация, за отлежаване, за втори вина и за бели вина. Кой от четирите вида ползвате за захарен сироп? Логично е да се ползва този за отлежаване. Греша ли?
Миналата година варих горчив пелин, пак върши работа там рецептата е на десет литра вода се слага около половин кило изсушен горчив пелин завира се и с този чай се прави сироп и по пет литра на семейство, върши работа но е много трудоемко за много семейства. Но най-важно е да се сведе до минимум акара. Много години третирах с hive alive добро е но е скъп препарат, ползвам съм и нозевит , но най-важно е борбата с акара!
По магазините се продава готов препарат КАС-81 в бутилки по 1 литър. Нищо не пишат относно срока му на годност? А според написаното в рецептата, препаратът има нисък срок на годност и трябва да се съхранява в хладилник.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))