Здравейте.
Да ви споделя и аз едно нещо за търтовките. Тази година ми се случи (ситуацията, а не да имам търтовка) да го забележа и потвърдя, до тогава само предполагах: ...
На един ред (който е най-отпред) имах 4 отъртавели (дали това е думата ;-) кошера. Прибрани рояци от рапичното роене.
Кой 5, кой 6 рамки. Доказани търтовки. Видях неоплодените майки, после че не са се върнали, и запечатаните търтееви килийки в нормалните 'пчелни'. Така.
Свих ги на по 3 пити всяка - извадих читавите пити и ги преместих в нормалните семейства. Ще чакам да се поизлюпят търтеите и ги изтръсквам. Чакам аз, чакам и в едната - редовно пило, къде измежду нередовното, къде на останалите пити.
Я? и майка! Оплодена и снасяща (едното задно дясно краче обаче обездвижено). Ок. Няма да те изтърся.
Проверявам и другите - ами търтовки са си...
Излезе ми работа и ги оставих за по-нататък.
Ей тая същата майка ще да е виновна, сигурно е. Тя обиколила и трите останали търтовки (щото в тях намирам същата 'куца' майка да снася), заредила им пило, а пчелите като видели редовно, залагат 2 -3 маточника и я пъдят.
И така 1-ви, 2-ри , че до 4-ти кошер. Накрая и стиснах главата.
И четирите кошера излюпиха маточниците, но само при един се върна оплодена майка.
Та в търтовка дето се е "оправила" сама да знаете, че се е 'присламчила' друга майка. Я изгонена някоя от смяна, я някоя неоплодена, избягала от съседен кошер. Търтовка НЯМА КАК да отгледа майка сама. Просто няма оплодени яйца за целта. От заложените маточници от търтовското пило излизат едни дебели търтеи. Грамадни колкото две пчели.
Общо-взето мине ли през търтовка пчелата почти няма начин да се съвземе.
Ако е силна (5-6 пити) (аз) вадя една пита ежедневно пило от друг кошер и и слагам. Заложи ли маточници, значи наистина няма майка. След това на място се преценява дали си заслужава спасяването, и дали ще има време да се запаси и т.н.
-------
Кошера, който отгледа успешно майка го оставих "за резервен" ако ми потрябва някъде майката. Ама не ми е потрябвала и скоро ще го ликвидирам (остана на 2 пити и няма да презимува).

Цитат