Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 404

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Имам малко опит с търтовки. Залагат 1-3 маточника. Понякога ги разрушават и залагат нови. По снесените яйца е по-точно ориентирането. При майка търговка е същото. Подредбата на яйцата е различна
    Да.Предполага се,че търтовката,като по-къса ги лепи по стените,а не на дъното на килийката.То не е категорично доказателство,но бройката би имала значение,ако при лчелата има нещо категорично,алесно се брои,вместо да гледаш яйцето.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    Да.Предполага се,че търтовката,като по-къса ги лепи по стените,а не на дъното на килийката.То не е категорично доказателство,но бройката би имала значение,ако при лчелата има нещо категорично,алесно се брои,вместо да гледаш яйцето.
    При наличие на майка изтъртена, са ми залагали един маточник. Разрушиха го и пак заложиха. Ако не си наясно кой снася, не е адекватно решението. При наличие на майка е едно, а при снасящи работнички друго. Маточника няма как да определи това. Трябва да е ясно. В общия случай, ако не видиш майка, а тя често се пропуска, ориентир става пилото и яйцата, подреждането им и поведението на пчелите. Маточника е само знак за обстоен преглед. Това е моето виждане, най-общо казано. В такива ситуации, типично за пчелите има доста варианти.

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    При наличие на майка изтъртена, са ми залагали един маточник. Разрушиха го и пак заложиха. Ако не си наясно кой снася, не е адекватно решението. При наличие на майка е едно, а при снасящи работнички друго. Маточника няма как да определи това. Трябва да е ясно. В общия случай, ако не видиш майка, а тя често се пропуска, ориентир става пилото и яйцата, подреждането им и поведението на пчелите. Маточника е само знак за обстоен преглед. Това е моето виждане, най-общо казано. В такива ситуации, типично за пчелите има доста варианти.
    Видях въпроса на колегата още от самото начало, но предимно не отговарям на такива в които дори не е ясно какво търсим. И преди съм го казвал - отварянето на кошера е с някаква цел. След като нещо те смущава му правиш пълен преглед. Първото е намиране на майката, ако има такава. Това решава част от въпросите. След това пилото, качеството му, мед, прашец, маточници и т. н.. Не става с отваряне, виждане на нещо що годе, хлопване на капака и ЗАЩО? Та Румбата е прав - преглед.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Само един съвецки учебник съм чел, ама той ми стига!!!...Баце и той е прочел само "Винету", ама стана председател на МС!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Кога основно откриваме търтовките? - аз лично през март, при първият пролетен преглед, и късно наесен при зазимяването....най-много са търтовките напролет, т.е. майката е умряла през зимата по някаква причина....търтовките се състоят само от стари пчели, няма пило никакво, нито млади пчели...за мен това изобщо не е никакво семейство, че да се занимавам с него да го спасявам, март месец няма и майки на пазара....чрез бавното и напоително напушване привечер на търтовките, за да се насмучат добре пчелите с мед, и привечер ги изтръсквате в-у плат, прибирате питите и кошерите в склада, и пчелите ще се разлетят/приберат в другите Ви кошери, и така леко ще ги подсилите - няма да загубите пчели, даже напротив ще си засилите леко останалите семества за няколко минути време на търтовка, вместо да си губите времето с разни времеемки гимнастики...и так далше!!

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аз имам едно друго мнение, което не налагам на останалите. Смятам, че така изтръскана търтовката не допринася с нищо на останалите семейства. Защо мисля тъй? Насмукали ненасмукали все пак са чужди пчели и навлизайки към други кошери/предимно близките два/ в по - голямата час ще бъдат избити и някоя случайно ще се промъкне вътре, но това не значи, че ще продължи и вътре няма да я убият. Ако обаче навлезе и до някъде я приемат все пак тя също е НЕпредразположена към пчелите и майката и евентуална среща с майката може да е фатален за същата. Което води още до един кошер без майка. В книгите пише, че се разпределят, ние си мислим, че е тъй, защото не виждаме цялото това развитие на събитието и идваме до някакви може би НЕвярни изводи.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    ...все пак са чужди пчели и навлизайки към други кошери/предимно близките два/ в по - голямата час ще бъдат избити...
    Което означава мъртви пчели пред кошера /едва ли ще ги изнесат всичките надалече/. Аз имах бая търтовки по едно време, от тези, които изтръсках на земята, всичките им пчели си намираха къде да влязат. Убити пчели никъде не се появиха. Та явно има значение кое време е, както казва Атанасов.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Което означава мъртви пчели пред кошера /едва ли ще ги изнесат всичките надалече/. Аз имах бая търтовки по едно време, от тези, които изтръсках на земята, всичките им пчели си намираха къде да влязат. Убити пчели никъде не се появиха. Та явно има значение кое време е, както казва Атанасов.
    Както казах по - горе, всеки трябва да провери това, че да е сигурно за какво става въпрос. Някой казал. Може да се направи опит - напрашват се пчелите от търтовката с брашно, изтръскват се и се следи. Огромна работа, но ще доведе до някакви резултати. Иначе приемаме една идея и така. Аз съм приел, че не ги приемат, може да убият друга майка, може и да имат болест някаква и .....следва някакво решение.

П.П. При налитане върху слаби кошери майката винаги се слага в клетка. Защо?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    И през зиме и през лете,търтовките,демек,пчел те "майки",не ги допускат в чужд кошер и ги убиват.Т.е.големината на купчинката убити пчели зависи от това,колко пчели са станали "майки"

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •