Да ти имам оптимизма.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8229084
При мен един път се получи преместих го от мазето в помещение в което бе студено точно се бе сгъстил ахъ да кристализира.И се получи тая смотана кристализация на меда на вкус му нямаше нищо но го давах само на близки просто няма вид така 2-3 г. а тая година ми писна и го изхраних на пчелите.
Тази година и аз имам мед с такава кристализация. Медът е смесен билки и слънчоглед, възможно е да има липа но явно е малко. Изследван е в лаборатория (преди да знам, че така ще кристализира). Всички показатели са в норма, прашеца е разнороден, водно съдържание 18%.
Колега пчелар е видял буркан с така кристализиралия ми мед и е споделил мнение, че медът не е хомогенизиран преди да бъде насипан в бурканите.Аз лично друга година не съм имал такава кристализация, но и слънчоглед нямах.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
Този мед е годен за консумация,докато не започне леко да понакиселява.След това започва да бражди на езика и осезаемо да кисели ,а и при вкусване е кисел и замирисва на кисело.Течната фракция се отделя отгоре и става рядка като сироп, а кристалите стават още по–едри. При това положение става за хранене на пчелите след като го загрееш до 40–45 градуса/може и малко отгоре/ за да спреш започналото прокисване.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))