При 2 корпуса за плодник се блокира много трудно майката, защото слиза в първия. Стига да има пчели.
При 2 корпуса за плодник се блокира много трудно майката, защото слиза в първия. Стига да има пчели.
На практика обаче не е точно така.
Ако работиш с плодници значи имаш и пчели/майки и паша. Текне ли нектар ,при мен винаги (90%) ги блокират.
За подмяната на рамки,при тази система няма разлика защото се работи с плодникова рамка.
Разликата е,че е тежко в сравнение с ЛР.
Така е много леко за работа. Практически не правиш нищо цяла година. Пролет и есен по една манипулация и си готов. Гледам ги като ДБ и ползвам бонусите на ЛР и фарар, блага работаПочнах с ДБ минах през ЛР, пробвах и фарар но за човек с проблемен кръст хибридната система с 2полодника и 3 магазина е утопия.
На 1 Юли се оплаках от сухи кошери.На 1 август резултата е голяма победа за пчелите,магазините сухи,в плодниците мед доволно ,готови са за зимата Направо са се зазимили ,въобще не ги интересува за мен .На три секунди излита по пчела,някой се разхождат по прелката, събрали се на групички и нещо си говорят.Другите висят по питите и си папат мед.А бе ,живота е прекрасен.Даже ги мързи да ме хапят.Ама ,мисля да ги глобя по 1-2 пити, та и аз да реализирам почетно попадение,нищо, че ще е от явна засада.Все пак, аз съм и съдята.Не за друго ,ама да не загубя на нула.
Мен ме зарадваха с половин тон и има по още един незапечатан магазин на кошер, като не съм гледал какво има в плодниците. На 1ви Юли нямаше капка мед в кошерите, но валя дъжд в правилния момент.
Само набързо да кажа, че кошерите ми харесват така на пръв поглед. Не съм ги ровил много ама прехвърлих няколко и всичко си е както трябва. Нали, контрата е, че просто няма мед за мен, ама долу са се подредили и ще чакаме повече догодина. В началото на септември ще мина да обера последно каквото има в магазините, слагам лентите и това ще е. Даже не мисля, че ще се наложи да подхранвам както се бях засилил.
При мен пчелоядите от около месец нещо се изгубиха и тук незнам какво стана. Също странно е, че лугачката и блатията никакви ги няма, а при мен те винаги правят разлика след средата на лятото. Въпреки това пчелите летят и мъкнат нещо. Дет се вика, те за тях си да вкарват пък другото ще го мислим после.
Медец
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))