Първоначално публикувано от
Mateev
Този форум наистина някога когатo е създаван е бил на phpBB. След това аз го купих и прехвърлих постингите на vBulletin. Кирилизацията е непълна, защото аз съм я правил и ми отне няколко човекомесеца. Някакви дребни бъгчета може и да има тук-там, но това е защото форума не е ъпгрейдван към нова версия вече 4-5 години, и не поддържа най-новите изгъзеци на браузърите по света.
Към днешна дата ъпгрейда вече е почти невъзможен, защото ще създаде хиляди нови проблеми. Иначе това, че поддръжката на форума не струва никакви пари, е една голяма самозаблуда. Форума към днешна дата се намира на виртуална машина със заделени за нея 16 процесорни ядра и 32 GB РАМ. Тази виртуална машина е на собствен PCI NVME SSD диск със свръхвисока скорот на трансфер (над 1000 MB/s). Тоест хардуера около форума струва поне 2000 лв. Консумацията на ток и честотната лента на форума струва поне 200 лв. на месец. ИТ поддръжката - още толкова.
Ако трябва да се възложи на програмисти да го ъпгрейднат към последната версия на vBulletin, да импортнат базите данни, и после да изчистят всички новопоявили се бъгове и гафове, това ще струва като труд най-малко 10 000 лева. Засега обаче не мисля да вземам такова решение, защото просто няма смисъл. Форума си работи добре и не е възниквал някакъв драстичен проблем.
Като цяло през годините този форум ми е струвал на мене колкото една луксозна лека кола - купуването, ъпгрейдите, кирилизацията, изчистването на началните бъгове, поддръжката и ежемесечните разходи за гориво и ремонт. Така че радвайте се, че се возите на Audi S8. Е не е Ламборджини, но не е и Трабант, както са много форуми в България.