Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 131
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Сборника от който пуснах снимки е с подзаглавие "Направи си сам" и не е за майстори и бизнесмени, а за домашна употреба и за обща култура дори. Например аз обичам да кова пирони. Пише си , че за да не се цепят дъските в челото, разстояниято от пирона до челото на дъската трябва да е най-малко 6 пъти диаметъра на пирона. За да стане здраво съединение, пирона трябва да влезе в долния детайл поне 2 пъти колкото е дебелината на горния детайл. Другото се вижда по картинките

А пък това е за съхненето при домашни условия
    Тва с пироните осван размерите които са дадени си има и други чалъми. Нали знаете че не от всяко дърво става сфирка . Например преди да заковеш пирона му затъпи върха с чука или теслета за да разкъсва дървесните влакна а не да навлиза м/у тях и да цепи .

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мда . Чалъмът е показан на фиг. 5.52, картинка В.

Цитат Първоначално публикувано от buci59

Ето и новите ми кошери от тази година.На заден план се виждат и ветераните ми-кошери по на 20 год,но все още годни за употреба.
    Въпросче към колегата Буци . Мисля да направя такива корпуси със дъсчици по цялата ширина отпред и отзад които предполагам изпълняват ролята ня дръжки.Как става закрепването м/у корпусите ? С фалц ли? Ако са със фалц трябва да са с дебелина 30 мм така ли е?Не е ли редно да има по една малка прилетна дъсчица на всеки корпус?

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ingivo
    Въпросче към колегата Буци......предполагам изпълняват ролята ня дръжки.
    Това съвсем не са дръжки а первази за приплъзване на корпусите напред или назад с цел отваряне на допълнителна прелка.
    Закрепването м/у корпусите не е с фалц а чисто.
    Основната прилетна дъска си е на дъното и не е нужно да се слагат допълнителни прелки на кръглите отвори.Всичко това е моят начин на разбиране и работа с кошерите и затова така съм ги направил.

Цитат Първоначално публикувано от ingivo
    Въпросче към колегата Буци......предполагам изпълняват ролята ня дръжки.
    Това съвсем не са дръжки а первази за приплъзване на корпусите напред или назад с цел отваряне на допълнителна прелка.
    Закрепването м/у корпусите не е с фалц а чисто.
    Основната прилетна дъска си е на дъното и не е нужно да се слагат допълнителни прелки на кръглите отвори.Всичко това е моят начин на разбиране и работа с кошерите и затова така съм ги направил.
    Мдаааа , това с приплъзването го бях пропуснал. Сега го гледах в някъкво клипче. А когато си отворил процеп 8-10 мм и завали и не си там да затвориш какво става? Виждам найлони под капаците . Целогодишно ли ги държиш? Нямаш ли покривна табла с хранилка? Не мислиш ли ,че изпъкнали дръжки ще са по-удобни от вкопани? С тези дъна събираш ли прашец? Ако събилаш прашец с други дъна за тези кошери може ли снимка? Охххх сина ми така ме разпитва ,знам че става изнервящо понякога.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Когато корпусът се приплъзне се поставя и допълнителна прелка,подобна на тази на дъното,така,че опасност при дъжд няма.Покривната табла с хранилката си е на мястото но като се постави капака,те влизат в него както е на снимката.Найлона е там само в определен период от годината а не целогодишно.Колкото до вдлъбнатите дръжки,майстора така ги прави а и аз не виждам причина да не съм доволен.Да,прашец събирам с тези дъна,но тази година намерих пропуск в тях и ще ги коригирам.

Наблюдател
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Плевен
    А би ли споделил за найлона - кога, в кой период, какъв е ефекта...?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Когато корпусът се приплъзне се поставя и допълнителна прелка,подобна на тази на дъното,така,че опасност при дъжд няма...
    Може ли това да го онагледиш, колега? Не мога да си го представя.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ogan
    А би ли споделил за найлона - кога, в кой период, какъв е ефекта...?
    Найлона е директно в/у рамките,като над него няма надрамъчна дъска или хранилка.Стои през целия сезон до момента,когато трябва да се подхранва със сироп.Тогава се заменя с хранилката.Ефекта е,че с найлона се събира по-вече прополис а е е по-удобно при работа.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Когато корпусът се приплъзне се поставя и допълнителна прелка,подобна на тази на дъното,така,че опасност при дъжд няма...
    Buci59, ползваш ли такава прелка?

Страница 8 от 14 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •