Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    А случва ли се, в най-долния корпус, питите от долната страна да са повредени от пчелите? При мен, това се случи при дървени ЛР кошери с дълбоко дъно, когато семейството се е изтеглило нагоре и пчелите са преценили, че тази част от питите не им трябват. Аз имам два финландски кошера с експериментална цел. И при мен, мравките пробиха една хранилка и се заселиха в нея. За да не се повтаря подобно явление, през лятото прибирам хранилките на сигурно място.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    А случва ли се, в най-долния корпус, питите от долната страна да са повредени от пчелите? При мен, това се случи при дървени ЛР кошери с дълбоко дъно, когато семейството се е изтеглило нагоре и пчелите са преценили, че тази ......

Някои семейства използват восък от пити в първи корпус незает през зимата. Големи участъци на места остават изръфано отдолу. Това обикновено са били пити с венци и малко перга, които им оставяме да си оползотворят. Всички такива, а и други негодни ранна пролет ги бракуваме, тази година остана в един кошер, че рамката не беше лоша, но я изградиха с търтеев градеж. Когато обаче като първи корпус оставяме магазин за възглавница, питите не се ръфат.От тази година започнах да изрязвам медените венци и надраскани с валяка ги слагам в хранилките през март, за да може да се бракуват по-бързо питите. Това и разпечатването на стар мед е единственото им подхранване. Ние зазимяваме с много мед, който винаги остава, но ако не е изконсумиран до началото на април центрофугираме. Тази година имаме изваден 250 кг миналогодишен мед в началото на април, който чак сега започна да помътнява и кристализира. Много рядко по някоя пита има кристализирал мед, такава ни е пашата в Правец, че меда си е течен. От миналата година имаме кестен още съвсем течен.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Днес извадих колкото са събрали акация. Тя нещо не цъфна както трябва, закъсня много, даже си мислех, че няма да цъфне. От 15 кошера към 60 килограма акациев мед. Чаках досега уж да го запечатат, ама не дочаках всички пити, една част центрофугирах 20 -30 % запечатани. Остана доста незапечатан мед и в кошерите. И при мен пашата прави бавно кристализиращ мед. С пило са на 3-4 пити във втори корпус, първи не ми се рови, че много вдигане, а кръста ми е проблемен. Днес бяха доста агресивни, добре, че е специалния гащиризон, а на последния кошер плисна пороен дъжд за десетина минути.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Все едно ,че е есен . Много от семействата започнаха да гонят търтеите.Пред кошерите почерня.Ужас и глаад.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от bat_minka Виж публикацията
    Все едно ,че е есен . Много от семействата започнаха да гонят търтеите.Пред кошерите почерня.Ужас и глаад.
    Внимавай с изводите. Преди няколко години и аз си мислех че ги гонят по това време, но се оказа болест.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от bat_minka Виж публикацията
    Те отслабват и губят способноста да летят,дълго време агонизират пред прелките.Някои падат на прибиране преди да стигнат кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Понеже всички отводки 1ва серия станаха търтовки реших да експериментирам. Сложих на всяка, по една рамка яйца и зрял маточник след което стръсках пчелите на няколко метра. След няколко дена ги проверих, от 10, 9 имаха излюпена майка а последния беше прегризал маточника но заложил нови, като всички бяха изчистили търтеевите яйца.

П.С Малко обърках района, ако може Дончев да го премести.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    При мен, от 5 кошера извадих 27 буркана мед от акация. Доста слабо представяне, но е имало и по-лоши години.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Моите винаги си имат по един пакет паста. Като няма нектар няма и мед, ама сърце не ми дава да ги държа без нищо. Не е лошо да се помага на животинчетата. Ама са много люти. Жилят безогледно и на воля. Като знам, че си имат нещо за чоплене, по ми е сладка ракията.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •