Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
Много добре сте ги оцветили финландските кошери! Какви са ви впечатленията за тях, в сравнение с дървените? Колко бе средния добив на акациев мед от пчелно семейство? Моя пчелин е в село Джурово и тази събота ще започна да вадя мед.
Благодаря, доволни сме от финландските кошери, разликата с дървените е по-топло през зимата и по-хладно през лятото, макар, че дъното е цяла мрежа целогодишно. През зимните месеци първи излизат навън. Една идея се развиват по-рано, но и в дървените, силните семейства се справят по същия начин.Това за тях. За мен най-голямото предимство е, че са по-леки и много по-удобни заради дълбоките дръжки от четирите страни. Имат и недостатъци естествено, трябва защита от птици през зимата, а и мравките си правят в някои хранилки гнезда. Тази година има страшно много мравуняци в двора. Също и пчелите на някои семейства си правят странични входове, прогризват ъгълчета, където преценят. Тази година напълно премахнахме дървените. За добива още е рано да кажа колко ще е акацията, защото още не сме минали всички кошери, там където са с два магазина единият е 60 процента цветен мед, при нас от средата на април имаше приток, от овошките също, но него си го използваха за развитие. Сега вземаме смесения магазин, меда в някои рамки е много гъст смолист и много сладък с водно съдържание 16-17 процента. В някои семейства има по един магазин акация, а някъде и корпус, но чакаме да го запечатат напълно. Поизконсумирали са част от нектара, някъде слагахме към края на акацията и корпуси за градеж, като противороева мярка. Днес например хванахме и такива в роево, които са крили някой и друг маточник и пашата не им е секнала мерака. Имаме и няколко посредствени, които ще опитаме да елиминираме като използваме летящите им пчели и в последствие обединим. Просто искаме да ги намаляваме. От вчера летежа стана бурен, но сега освен ливада и малко далечна аморфа друго няма. Има много сребролистна липа от която вече три години не вадим, защото винаги вали, но вадим кестен, който скоро ще тръгне. След средата на юли става слаба поддържаща паша. Прашец има постоянно. Не храним за пило през август и към края на месеца ако е суша повечето майки престават с отглеждането на пило, но след това пак възобновават през септември по-малко.. След като ги подредим за зимата не преглеждаме, чак до март, но на поилките има постоянно пчели и в зимните месеци, което ме кара да мисля, че никога не прекъсват изцяло с пилото. През март обикновено вече са се пдменили пчелите. Тук е доста влажно и през зимата си пада доста сняг, но като цяло е меко и прашеца тръгва рано в изобилие. Е получи се дълъг пост, дано съм била полезна.