Придадох им майка, но има голяма вероятност да са я утрепали. Освен това в килийката на моя моточник яйце няма(тази снимка не е от моя кошер и я сложих за да се види че има две основи за маточници, с големина колкото на въпросната снимка), ясно написах, че мойте маточници не са един до друг, (както на примерната снимка), а са долу в периферията на една и съща пита на 3-4 см от нейния ръб и са празни.
Искаш да ми кажеш че залагат маточник, чакат придадената майка да снесе в него и после я екзекутират??? Е те това трудно ще го повярвам!
Въпросът ми е принципен и ме гложди от снощи - не го свързвайте конкретно с настоящия проблем в кошера ми.
Ето го: Майката дава фира по някаква причина. Пчеларят разбира за това бързо и примерно на десетия ден реагира за да придаде нова. Изтрошава ВСИЧКИ маточници и слага нова майка. Вече яйцата от старата майка не стават за свещеви. Пчеличките по техни си причина решават да не приемат новата майка и я убиват. Какво се случва с този кошер в бъдеще? Могат ли да се изкарат сами от това състояние или неизбежно отиват към търтовка? Ако могат да се измъкнат сами как ще стане номера?
По ясно от това не мога да си задам въпроса...

Цитат