Ако има седем рамки с запечатано пило, то със сигурност има и някоя рамка с мед и прашец, ами нормално е да има малко пило и то да е тук там. Място и трябва на тази майка.
Ако има седем рамки с запечатано пило, то със сигурност има и някоя рамка с мед и прашец, ами нормално е да има малко пило и то да е тук там. Място и трябва на тази майка.
От това въздържание, чак криле му поникнаха на тоя мод.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Кошерите ми вече станаха 12 с перспектива пролета да се удвоят и се налага да направя доста покупки, та имам няколко конкретни въпроса, защото не съм наясно какво е за предпочитане:
1. Восъчни основи ДБ 72 грама на пчела 2010 на цена 105 лв. или 100 грамови на апиакта на цена 180 лв. Разликата в цената е брутална, но се притеснявам да не прогарят много бързо тънките като ги пипна с трансформатора. Има ли някакви други подводни рифове и изнеди с тънките основи за които незнам ?
2. Гащеризон прохлада, памучен гащеризон супер пчелар или памучен гащеризон лукс на балмина - разликата в цената е 100-59-70 лв в полза на силиконовия, това се купува еднократно, въпроса ми е кой е по-удобен като работа - силиконовия е трислоен, ама отзивите за шлема му са противоречиви(бил тежък, изхлузвал се), моля някой, който е ползвал да ми даде съвет. Другите два са с шапка и мрежичка.
3. Ръкавици - след 4 часа работа с гумените китайски ръкавици, ръцета ми смърдяха целия следващ ден на вулканизаторница, та че ще са кожени е решено, обаче моделите са изцяло от кожа или пък на дланта кожа, а отгоре силиконов плад тип прохлада, кое от двете е по-удобно за работа.
4. Телта за плодниците е решено че ще е иноксова, но за магазините коя е за предпочитане - неръждаема стомана, поцинкована или покалаена - плюсове и минуси?
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
1.Тежките винаги са за предпочитане. Колеги хвалят "горно оряховските". Аз до сега ползвам само от Апиакта.
2.Къси панталонки и тениска с къс ръкав.
3.Голи ръце.Ще се научиш да уважаваш пчелите и да работиш внимателно.
4.Инокс.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Само да вметна, че според мен, ако тези основи са по 1,80лв/бр това е доста скъпо. Аз от няколко години си ги вземам от едно момче от Ямбол и съм много доволен: градят ги добре и са наистина дебели - когато ги монтирам, телата направо се "скрива" в тях. Цената им варира според бройките, но никога не е повече от левче (за ДБ)...
Имам въпроси за пластмасовите монолитни рамки с основи, не успявам да намеря нищо за тях във форума, моля за линк ако е писано по въпроса, ако не е писано ще разпитвам тук. Три дни кова рамки, пробивам, капусуловам, обтелявам, лепа, та взе да ми писва... с пластмасата е доста по-нанадолно, ама дали ще се случи не съм наясно. Миналата година взех четири такива рамки за проба, обаче пчелите не ги пипнаха... хич не ги пипнаха... После прочетох, че трябвало да се намажат с восък, само дето нямаше кой да ми го каже предварително... Та ако няма линк, а някой е с опит в мързеливото пчеларстване нека го сподели, ще бъда мерси.
Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))