Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 580

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Като се замисля утре мога да обединя някоя от отдвотчиците с големия кошер или пък с ройчето да го обединя? Удачен ли е подобен опит или да чакам за майка. Мужду другото как да обединя 12 пити с още четири? Лежак ли да си купя за подобно обединяване или да им взема питите дето са само с мед, а те са само две де, другите са яко пило... В кви размисли се хванах заради една минута невнимание...
    Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    Като се замисля утре мога да обединя някоя от отдвотчиците с големия кошер или пък с ройчето да го обединя? Удачен ли е подобен опит или да чакам за майка. Мужду другото как да обединя 12 пити с още четири? Лежак ли да си купя за подобно обединяване или да им взема питите дето са само с мед, а те са само две де, другите са яко пило... В кви размисли се хванах заради една минута невнимание...
    Аз нали казах - не правете като Mladenoff. Та, сега, ако ги обединиш ще загубиш и другата майка. След като е силен го остави да си произведе нова или изчакай до петък за тази която ще ти изпратят. Дори така е по - добре, че колкото по - рано я придадеш е по - малък шанса да я приемат. Както писа по - горе колегата, те ще са започнали маточници и ще похабят майката. Може и да я приемат, но все пак придаването на майки е вид тото. Има и още куп подробности.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Ако ще искаш мед да вземеш от него ще трябва да го обединиш със отводка в която има пило и снасяща майка.
    Аз бих качил осиротялото семейство върху друго,разделени с вестник,напоен с ракия и леко надупчен.Маточници горя трябва да нямаш.
    Може и да го нацепиш ако има много запечатано пило,да си направиш отводки стига да ти се купуват майки.
    Абе много работи може ...

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Дадох му нова майка в нова кутийка, чакам резултата... Мога ли да съдя по косвсени белези дали е приета, преди да го отворя на петия ден?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    Дадох му нова майка в нова кутийка, чакам резултата... Мога ли да съдя по косвсени белези дали е приета, преди да го отворя на петия ден?
    1.Отчупи ли капачето от страна на меденото тесто?
    2.Ако "Да", не рови повече.
    3.Като ги безпокоиш може да осакатят майката или да я убият.
    4.Търпението е ценно качество.
    5.Наблюдавай прелката и ако всичко е както на другите кошери ,споко.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    1.Отчупи ли капачето от страна на меденото тесто?
    2.Ако "Да", не рови повече.
    3.Като ги безпокоиш може да осакатят майката или да я убият.
    4.Търпението е ценно качество.
    5.Наблюдавай прелката и ако всичко е както на другите кошери ,споко.
    Отчупих и двете капачета, на прелката всичко си е побикновеному - вчера им беше студен почивен ден, днес носиха нектар. Преди да сложа кутийката между рамките я сложих отгоре и върху нея се скупчиха доста пчели - очаквах да започнат да хранят майката, а това дето се случи повече ми приличаше на атака срещу нея... Един час троших маточници, после изчаках около 4-5 часа и вечерта им сложих кутийкта. Мисля че вечерното слагане ми беше грешка защото цялата пчела се бе прибрала и стана голяма суматоха, ама да се надяваме че не съм изтеглил късата клечка за втори път...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    В калабалъка,ако си пропуснал някой маточник,късата клечка не ти мърда.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •