Благодаря! Аз ще си закупя, просто не остана време и за това ми беше по-лесно да оставя капанаНо с идващите празници се надявам да успея да намеря отводка
![]()
П.П. Забравих да напиша, че вътре го обгорих с газова горелка.
Благодаря! Аз ще си закупя, просто не остана време и за това ми беше по-лесно да оставя капанаНо с идващите празници се надявам да успея да намеря отводка
![]()
П.П. Забравих да напиша, че вътре го обгорих с газова горелка.
Между другото, имам и едно питане към старите кучета. Понеже сега ми е супер любопитно и се загледах в кошерите на едни съседи, които имаха видимост от улицата. Бяха 3 на брой. Двата бяха пълни, по средата явно - празен, може би подготвен за отводка. Първия кошер - според мен и това което прочетох, предполагам със силно семейство - излезнали доста пчели на входа(може би заради жегата), около прелката и по предния панел на кошера. Бяха направили отпред "восъчен далак". Това за какво говори ? За роево настроение или просто не им стигат рамките в магазина ? А другия кошер - нищо особено по-слабо семейство.
Възможно е. Това, което видях беше част от пита с неправилни форми, по-която се разхождаха пчелите, точно до прелката. Ако го има другия път ще се опитам да го снимам. Отделно имаше и голямо струпване на пчели, но под него нямаше пита.
Сложи вода в някоя плитка тава , не слагай трева, защото тя гние. Сложи няколко камъчета или счупени керемиди като тези от покрива.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Разположението изглежда добре, важното е да не са с лице към преобладващите ветрове за това място.
Този пост е редактиран от Filyov; 26.05.2020 в 14:31.
Така. Сложих направо нова поилка и оставих една от старите, като поставих керемида в нея, така че да се катерят.
А по отношение на ветровете - това там ми е най-голямото притеснение. Там ветровете са от всякъде. До сутринта може да са срещу прелката, след обяд - по посока на прелката... Мисля си след време да направя нещо като навес или поне някакъв завет от някъде.
Направих и първата проверка, не успях да видя майката от 2 обхождания и реших да не ги тормозя. Видях, че са почнали да градят на двете нови пити. Изглупих може би, като добавих и трета между 2 стари, може би заради това, че няма да ме има няколко дни. Ако последствията са само - да я проядат, ще си ги поема![]()
В събота продължавам със захранката - сироп през ден-два.
Има ли според вас нещо друго, което да направя на този етап ? Четох, че може да ги третирам против нозематоза и да ги подхраня с Апифит да речем. Как ви се струва тази идея ?
Благодаря!
Сбъркал си като си сложил трета основа на отводка , която е на 4 рамки, защото пчелите работят по-добре като са на гъсто по питите.Явно ти се ще всичко да се случва много бързо, но пчелите определено искат търпение, особено в твоя случай с млада отводка.Слагането на основи се прави постепенно и съобразно силата на семейството, а твоето семейство е все още слабо, защото е на 4 рамки, от които вероятно 2-3 с пило.Слагането на нова основа се прави обикновено след изграждане на основата и осеменяване от майката на питата наполовина, това може да ти служи като ориентир.Със слагането на тези основи си изстудил гнездото , защото все още нощите са студени и по този начин ги спъваш в развитието, точно което целиш.
Моя съвет е да не бързаш , а да имаш търпение.
Успех!
Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 27.05.2020 в 20:48.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))