В зависимост от годината/времето, понякога първо се появяват листата и след това цвета и обратно.
От пъпката на акцията ,най напред се показва гроздчето на цвета след това и други ,грозд до грозд ,появят се и листа.Като цъфне клоните се огъват.Когато е под 0 ,-1 градус, показалото се гроздчето изсъхва и пада ,дори да се е показало 5,6 мм.След 2,3 дни тръгват листата, но без другите гроздчета,.Резултата е , или дървото изобщо не цъфти,или тук там има някой цвят ,цъфти някой клон или дърво.В най добрият случай и в зависимост от сорта се показват и цветове но цъвтежа е по малко от нормалното,не се чупят клони от цвят.
При мен изобщо не цъфна, чак на 35 км от пчелина видях цъфнала акация. Миналата година пък цъфтя с по-малко от половината цвят. Нарочно гледах из клоните - няма цветни пъпки.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
И при мен не видях рапица по близка от 15 км, но ми напълниха 2 магазина, явно си знаят работата...
Тези -11 градуса на 1ви април изглежда е измръзнал цвета. За първи път виждам акация да не цъфти. Symp, останал съм с 1-2 рамки мед в кошерите а магазините са сухи.
Понякога, дори бих казал твърде често, колегите си мислят, че когато нещо цъфне и нектара потича. Да, ама не! Производството на нектар от нектарниците е процес, в който има твърде много фактори за балансиране. И когато само един не работи в синхрон, пчеларите се наслаждаваме на красивите цъфтящи растения. Но не и на нектар. Освен това нектарниците могат да се открият по различни части на растенията. Без влага в почвата, поради липсата на достатъчно количество снеговалежи, и недостатъчното количество валежи понастоящем, правят нектароотделянето дооооста сложно начинание!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
По добър сезон от този до сега не съм имал! Първо извадих стотина килограма мед от „трънки“ (аз така му викам) с идеята да не го умешат с акацията (но едва дали съм се справил) и сега в момента акацията „отдава“ толкова много яко че днес само накланям магазините пити и от тях тече нектар все едно са заливани със захарен сироп, ако при някой колеги в региона е по различно, значи или трябва да си сменят региона на пчеларстване или пък системата на отглеждане на пчели???
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))