Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 25 от 683 ПърваПърва ... 1523242526273575125525 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 241 до 250 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Ирис е права ,същото летене се забелязва веднага след връщане на питите за подсушаване-каква вода изхвърлят и ръсят тогава и как я ръсят ? Аз съм виждал картинки на пчели носещи кофички и гърненца но си мисля че носят мед а то май е вода... с лейка ще им бъде по-удобно предполагам :D wink; И интересно как за токова кратко време успяват да отделят водата от сиропа например доколкото съм забелязал май няма дестилиращо устройство в кошера

Потребител
    Регистриран
    29.08.2011
    Днес си купих 2 майки ... обаче едната ще ми трябва след няколко дена.
    Колко дена може да изкара в клетката ? Има храна, вода и 10 помощника.
    Money never sleeps.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Аз съм задържал такива майки 2-3 дни в мазето на хладно,но за повече време не знам!?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2012
    Здравейте! Искам да преместя пчелно семейство от стар износен кошер в нов. Удачно ли е в този период от годината, и ако е по кое време на деня?

Потребител
    Регистриран
    29.08.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Аз съм задържал такива майки 2-3 дни в мазето на хладно,но за повече време не знам!?
    Между 4 и 5 ден "гушва букета", както и всички в клеткат.Само една оцеля sadsmile;
    Money never sleeps.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги, останаха ми няколко кошера да оправя. Та в тази връзка се чудя дали ще е грешно, ако под корпуса (ЛР) на тазгодишни отводки които в момента са 8-9 пити сложа друг корпус с 10 пити и малко мед по тях. В горния корпус в който ще е семейството ще го допълня с медови до 10.
    Keep Walking...

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Не е грешно. Напротив - правилно е! Освен това не е нужно да допълваш горния корпус, а напротив - стесни в началото на октомври. Стесняването го направи така - остави на толкова пити, колкото покриват пчелите, минус една. Така ще постигнеш - отдалечаване на гнездото от земята, запазване на топлината в стесненото гнездо, запазване на питите от молец ( и/или търсене на място в склада) от долния корпус. Освен това - бързото пролетно развитие ти е гарантирано!

Наблюдател
    Регистриран
    25.01.2011
    "Колеги, останаха ми няколко кошера да оправя. Та в тази връзка се чудя дали ще е грешно, ако под корпуса (ЛР) на тазгодишни отводки които в момента са 8-9 пити сложа друг корпус с 10 пити и малко мед по тях. В горния корпус в който ще е семейството ще го допълня с медови до 10."
    Важно е до окончателното зазимяване да не държиш пити извън семействата.
    Никакъв проблем не е да сложиш корпус с празни рамки или рамки с течен мед (само течен) под корпуса в който е семейството.
    Рамките в коруса в който е семейството трябва да са правилно подредени: пити с пило по средата + рамки с течен мед до пилото + рамка с перга и до стените рамки със запечатан мед. След 20 октомври, когато извършиш зазимяването, рамките на които е имало течен мед ще бъдат празни, извади ги и така ще стесниш семейството. Тогава ще направиш ново подреждане: 2 рамки със запечатан мед от към топлата страна на корпуса + 1 рамка с перга + 2 рамки със запечатани яки от мед и празни килийки под яките + 2 рамки със запечатан мед + преградна дъска. Не е необходимо да зазимяваш с повече от 10-12 кг.мед. Важно е четирите рамки с мед да бъдат поставени на точното място. Знаеш, че пчелното кълбо се движи само назад и нагоре, в този смисъл други рамки с мед са излишни ( нищо, че много пчелари правят точно обратното).
    Не се притеснявай да зазимиш и малки семейства, дори на две междурамия да са те. Важно е в тези семейства да има майка.
    Задължително трябва да си оставиш мед за зимно хранене, става дума за центрофугиран мед.
    Миналата година зазимих повече от 70 семейства с 3-4-8 кг. Започнах да подхранвам веднага след 1-ви януари, всяка седмица по 400 г. кристализирал мед в полиетиленови пликове. Без едно , всички иззимуваха успешно.Тази година от същите тези 72 семейства извадих 4050 кг. мед.
    Хайде, много здраве от мен

Цитат Първоначално публикувано от derventliev
    "Колеги, останаха ми няколко кошера да оправя. Та в тази връзка се чудя дали ще е грешно, ако под корпуса (ЛР) на тазгодишни отводки които в момента са 8-9 пити сложа друг корпус с 10 пити и малко мед по тях. В горния корпус в който ще е семейството ще го допълня с медови до 10."
    Важно е до окончателното зазимяване да не държиш пити извън семействата.
    Никакъв проблем не е да сложиш корпус с празни рамки или рамки с течен мед (само течен) под корпуса в който е семейството.
    Рамките в коруса в който е семейството трябва да са правилно подредени: пити с пило по средата + рамки с течен мед до пилото + рамка с перга и до стените рамки със запечатан мед. След 20 октомври, когато извършиш зазимяването, рамките на които е имало течен мед ще бъдат празни, извади ги и така ще стесниш семейството. Тогава ще направиш ново подреждане: 2 рамки със запечатан мед от към топлата страна на корпуса + 1 рамка с перга + 2 рамки със запечатани яки от мед и празни килийки под яките + 2 рамки със запечатан мед + преградна дъска. Не е необходимо да зазимяваш с повече от 10-12 кг.мед. Важно е четирите рамки с мед да бъдат поставени на точното място. Знаеш, че пчелното кълбо се движи само назад и нагоре, в този смисъл други рамки с мед са излишни ( нищо, че много пчелари правят точно обратното).
    Не се притеснявай да зазимиш и малки семейства, дори на две междурамия да са те. Важно е в тези семейства да има майка.
    Задължително трябва да си оставиш мед за зимно хранене, става дума за центрофугиран мед.
    Миналата година зазимих повече от 70 семейства с 3-4-8 кг. Започнах да подхранвам веднага след 1-ви януари, всяка седмица по 400 г. кристализирал мед в полиетиленови пликове. Без едно , всички иззимуваха успешно.Тази година от същите тези 72 семейства извадих 4050 кг. мед.
    Хайде, много здраве от мен
    Колега я кажи още подробности как зимуваха. Отоплителни материали? Прелките коя как? Вентилация?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И аз бих искал още подробности ако е удобно. Благодаря.

Страница 25 от 683 ПърваПърва ... 1523242526273575125525 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •