Ирис, просто исках да кажа че нещата не са черно-бели. Ако бях ти отговорил с прав текст, масово щяха да започнат контра-коментари, оплювайки ме по един или друг начин.

Главаната ми цел е да максимизирам икономическата ефективност. Ако правя нещо, то не означава че е практика, нито пък отделен случай. И във двата случая е провокирано с оглед на икономическата ефективност.

Ще се опитам да си представя, какво става с акара, като излезе от килийката на изядената какавида. Сигурно се покатерва на друга пчела, изчаквайки да попадне в нова килийка на пило, където ще се размножава.

Акарът не може да живее вечно, обикновено той живее толкова колкото да остави поколение. В повечето случаи след като бъде изкаран от килийката, бива изхвърлян извън кошера(което не е задължително), сам пада на дъното, или умира.

Устойчивите на акара пчели всъщност много успешно се справят в борбата с него - когато умишлено се поставят заразени с акар пити (или майката се постави в бъкащ с акари кошер) акарите доста бързо намаляват и достигат равновесно ниво.

Хигиената при пчелите е първата линия на защита.
Означава ли че селективаните за хигиеничност пчели ( и проповядвани като силно устойчиви на болести) , при наличие на АГ семейството по-бързо остава с много малко люпещи се пчели и накрая умира? Това го може и гнилеца!

Ако са толерантни пчелите, това означава???, че те ще си съжителстват с голямо количество акари, докато тези акари се намножат до такава степен, че уморят пчелите по един или друг начин.

Не, просто толерантните пчели имат по-висок праг на поносимост. Те биха оцелели при нива на акара, при които останалите пчели биха загинали.

Селектирани за устойчивост или толерантни към вароа или неселектирани, се налага да бъдат третирани пчелите, за да им помогнем да оцеляват. Само трябва да уцелим точната доза и точното средство за третиране.

Кога за последно някой от вас е третирал за акароза (трахеен акар)? Или пък някой от вас да е виждал мехурчест гнилец на живо? Аз да - и за двете.А може би няма кошер в България където и двете неща да не присъстват (без да предизвикват заболяване)...