Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 632

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Отчасти съм запознат с проблема при теб, говорили сме. При моя човек нещата малко се различават. В неделя бях при него - отвори ми да видя - няма никакви нишани, а и пчели няма, ни по дъното, ни по питите, а меда така си стои. Приключва със занаята. Тотал щета стотици семейства.
    Не е пчелар от вчера!

Калине, както го обясняваш ми звучи , че проблема е от пръсканията.Натрупват се в меда в питите вредните съставки и това си взема своето през зимата. Ако няма други белези за болест, друго обяснение не виждам.Къде му е пчелина, т.е. на полето при зърнарите ли се намира?

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Калине, както го обясняваш ми звучи , че проблема е от пръсканията.
    факта, че става въпрос за тотална загуба при това на стотици семейства би трябвало да значи точно това. Колкото и да е вирулентно едно заболяване, винаги, ама винаги, ще останат едни минимум 5-10% които не боледуват. Едва ли майките са били клонинги, та да ги покоси до крак

Потребител
    Регистриран
    22.07.2015
    Пчеларски район
    Каварна
    Здравейте,малко инфо от мен район Каварна област.При мен от 90 презимували вече имам около 20 долу,като 5 6 си бяха слаби.Но забелязвам че семейства които бяха на 4 5 рамки кълбо, миналата седмица бяха на 2 3 пръснати . Явно зимната пчела е била до тук и сега след това застудяване ще има още ,меда си стои мъртва пчела една шепа нормално за зимата долу на мрежата но няма кой да топли .Мой братовчед с 250 сем. е в същото положение ,и много други с които говорим казват 10 15 но после стават 30 паднали.има и доста избягали силни семейства на колеги още от есента но си мълчат. Кметския наместник ми казва ще пръскат преди 2 3 седмици когато си беше топло ,да съм знаел.Хората си пръскат при нас от 10ч до 16 17ч и хич не им дреме.Не казвам че те са ми виновни,но една от комплексните причини над 50 % е този фактор.Който ще закрие сектора в нашия район . При едно и също отглеждане .за инфо сорт слънчоглед прецъфтя за 1 седмица при това че валя преди това и на него видях по 10 20 пчелички.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Спокойно,колега.Не си само ти така.Това което го споменаваш и при мен го има.Слаби са семействата.Аз имам загинали само отводки направени на роеви маточници след рапицата,когато свърши пашата от нея ми изпаднаха в роево състояние и това беше в средата на май.Юни и до средата на Юли ги подхранвах за да ги развия,но след това спрях че настана суша и за да не ги нападнат.Края на август ги допълних с маломедни пити и ги третирах еднакво със силните кошери.Те са живи,но 50% от отводките ми загинаха.Ами ако пък имаше сериозни застудявания,щеше да е на 100% смъртността при отводките.Причината е че липсата на прашец,и е хубаво да се събира и замръзява в кутийки,и да им се дава на отводките прашец объркан с мед.Сместа се размазва с дървена шпакла по-маломедни пити, и да се поставят до-пилото в отводките.Това е.Аз знам къде съм сгрешил но вече е късно.Тази година ,живот и здраве ще го правя това.Проба,грешка.Кръгом и пак напред,здраве да е.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Калине, както го обясняваш ми звучи , че проблема е от пръсканията.Натрупват се в меда в питите вредните съставки и това си взема своето през зимата. Ако няма други белези за болест, друго обяснение не виждам.Къде му е пчелина, т.е. на полето при зърнарите ли се намира?
    Да, в полето е. В тази насока са му съмненията и на него, но...съмнения. В края на януари, началото на февруари е имал два полу живи, от които е дал проби за изследване, но и те са си "заминали". Проблема не е само при него, но той е най-пострадалия. Неприятна картинка. Не го пожелавам на никого. Видях много тъга в очите му - беше му препитание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Много бързо забравихте масовите загуби от 2015-та. Върнете си лентата назад и сравнете.
    Калто стана ясно препаратите на билкова/йодна основа са неефективни .....

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •