Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 580

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ееееее,Гена,става въпрос за пило от 1/4 до 1/2 от рамка,а не за пълни рамки.Иначе и тез "семейства" с пило на 2рамки и те си получиха разширението на макс+магазин..
    Ачка, при теб явно климата предразполага това разширение, а при нас, сняг вали, температурите около нулата, преобладаващи с отрицателен знак. Първите кайсии зацъфтяха, но май не за дълго, а пчелите са се свили като на някой дядо мъжеството.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Ачка, при теб явно климата предразполага това разширение, а при нас, сняг вали, температурите около нулата, преобладаващи с отрицателен знак. Първите кайсии зацъфтяха, но май не за дълго, а пчелите са се свили като на някой дядо мъжеството.
    Тук го върти около 9-10 градуса, но за разширение е малко рано да се говори. Е, зависи от много фактори.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Месеца е март,средата,не е декември-януари, и времето позволява,пчелите да принасят по активно,мед от крайните рамки.Ако сутрин е минус и пчелите са свити,то след обяд,значителна част от семейството е свободно да преподредят запасите.Например днес,цял ден вали,температура 6-8С*,да не мислите,че в момента всички пчели са на куп?Пилото отделя предостатъчно топлина и е необходимо само рехаво кълбо по периферията на пилото,за да поддържа необходимата температура,а останалата част от пчелите(поне половината) в момента шета.
    Освен това,не се знае,дали утре няма да ни залостят по домовете,а моите пчели са на 40км. от дома.Недай си Боже да се случи "залостването",представя е ли си картинката след месец-два.Далаци,мачкане,клепане, жилене,роене...и сезона уйде у ряката...
    Разбира се,говоря за здрави пчелни семейства.Таквиз,болнави недъгави,и без това,няма да ги бъде!

Потребител
    Регистриран
    05.04.2012
    Пчеларски район
    Сливен
    Не се ли притесняваш, че по това време на годината пчелите ще повредят восъчните основи, с които си разширил семействата?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да,има го тоз момент,ноооо,вече си имат достатъчно млади пчели.пък и го правя(разширяването) винаги по джанково времеПовредите са незначителни.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Месеца е март,средата,не е декември-януари, и времето позволява,пчелите да принасят по активно,мед от крайните рамки.Ако сутрин е минус и пчелите са свити,то след обяд,значителна част от семейството е свободно да преподредят запасите.Например днес,цял ден вали,температура 6-8С*,да не мислите,че в момента всички пчели са на куп?Пилото отделя предостатъчно топлина и е необходимо само рехаво кълбо по периферията на пилото,за да поддържа необходимата температура,а останалата част от пчелите(поне половината) в момента шета.
    Освен това,не се знае,дали утре няма да ни залостят по домовете,а моите пчели са на 40км. от дома.Недай си Боже да се случи "залостването",представя е ли си картинката след месец-два.Далаци,мачкане,клепане, жилене,роене...и сезона уйде у ряката...
    Разбира се,говоря за здрави пчелни семейства.Таквиз,болнави недъгави,и без това,няма да ги бъде!
    МАЙСТОР ПЧЕЛАР СИ. Признавам ти го.
    Наистина колкото и да е студено, пчелите са активни и работят. Сутринта при 5 гр бяха над рамките и кльопаха храната. С найлон съм отгоре и лесно се правят проверки.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Свиване/разширяване има смисъл при зазимяване/пролетно стимулиране на слаби семейства. За нормално силно запасено семейстово това ще е ограбване и спъване.

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Утре ще ги разширавям и досега им бърках подхранка по собствена рецепта(разбирайте имтпровизация, както ми дойде отвътре): кило мед, кило и половина пудра захар, 100 грама сухо мляко, 100 грама бирена мая и 100 грама аминокиселини, грам, грами половина тимол и щипка сол и 200 грама вода - получи се точеща се гнусотийка със сладкокисел вкус) та въпросът ми е има ли опасност да ги просера с тази подхранка?

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	11111.jpg
Прегледи:      155
Размер:	142.1 KB
ID:	10353
    Идеята на подхранването ми е следната - едното семейство в момента е на осем рамки преди около три седмици три от тях бяха пълни с есенен "мед от инвертен сироп", а пчелите на три - четири междурамия. За последните три седмици от чекмеджето извадих два пъти по две пълни шепи с разпечатки и мисля че вече са поизяли и разнесли запасите, ако е така утре като отворя ще им сложа още една такава пита с мед от инверт и една восъчна основа - отгоре хранилка с инверт и около нея кашичката от снимката - целта е кошерчето до средата на юни да е на 12 рамки пчели с изобилие от роеви маточници и да го цепна на четири за да напълня празните съндъци с жители...
    Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    Утре ще ги ....
    Всяка багра/цвят поотделно е уникална. Всичките взети заедно и смесени дават сиво. А сивото е образец на не до там добро за каквото и да е. Та и ти с твоя сироп. Направил си манджа с грозде. Но знам ли, може да си измислил и вълшебен елексир. Това обаче е в твоя стил - да разручкаш нещо и след това да питаш, а ние да решаваме проблема. Така и ние се учим де - казваме си - не прави като Mladenoff.

Автор
    Регистриран
    05.05.2019
    Пчеларски район
    Кюстендил
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    ...казваме си - не прави като Mladenoff.
    Е това ми развесели деня, отивам на работа и после дествам, периодично ще докладвам какви съм ги забъркал с притурка ох или уха... пък то времето ще си покаже.
    Между другото, сега е девет без двайсе, а още не са излезли, значи топлят пилето, значи им е студено, значи има ли опасност да ги умотам като утре сутрин са на още по-широко и до пилото си имат восъчна основа?

------------------------------------------ ОСЕМ ЧАСА ПО-КЪСНО ---------------------------------------------------

Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
    Крайните рамки са махнати и до стените съм наврял плътно по едно парче стиропор.
    Цитат Първоначално публикувано от Pero Melifero Виж публикацията
    и с това си се попрестарал
    за догодина може да обмислиш въпроса по-обстойно, според мен е ненужно, но нека и по-опитните да кажат...
    Отворих, махнах долните магазини, пило има на по пет пити и в двата кошера, ама като стигнах до стиропора дойде първо ОХ! Оказа се, че са издълбали стиропора и в него са си направили допълнителна питка - килииките бяха големшки и явно беше с търтеево пило. Чудих се кво да я правя тая пита и реших, че ме е жал да я изхвърля с пилото - сложих я меду поледната и предпоследната рамка, така че да стъпи на дъното, отстрани се подпира на двете съседни пити, а отгоре и сложих магазинна рамка с основа, та да си отгледат, квото не е дало фира от пилото при отлепването от стиропора и местенето. Май трябваше да я изхвърля, ама сърце не ми даде да го направя. Факт е обаче, че кошера със стиропора есента беше по-слаб от другия, а сега е двойно по-силен. Този бум в развитието, обаче, може и да е от купешката майка, другата е роева, ама знае ли човек. Пчелата в стиропорения беше на седем междурамия, а други си стои на 3-4 междурамия.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Clipboard01.jpg
Прегледи:      136
Размер:	121.3 KB
ID:	10357
    Второто ОХ! Явно щото им взех стиропорите и си играх с питката им сега са бесни - обикалят по двора и се чудят кой да жилнат - жената и децата хванаха гората, няма карантина, няма корона, дим да ги няма... Една пчела, дори ми стои на пост пред вратата и само ме дебне да се покажа за да ме подгони, а това са си вече два часа след интервенцията... Мани, мани, бая гарес държат тия, ама вече си е истинско семейство, няма нищо общо с миналогодишната мижава отводка...
    Този пост е редактиран от Mladenoff; 09.04.2020 в 16:06.
    Да развиваш кошер не е занаят, а стратегия!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •