Може ли а аз да се включа ?
Ако си в равнинен район, можеш да сложиш направо два магазина. Ако си полупланински или планински, слагаш втория магазин като понахвърлят нектар в първия. Аз слагам втория магазин над първия, не оголвам плодника. Ако нямаш изградени рамки за втори магазин, редуваш в първия с изградени и основи или им подаваш по две основи и като ги изградят ги вадиш и слагаш пак две основи, така ще им създадеш допълнителна работа и ще имаш няколко изградени рамки за втория магазин. А слагането на магазина не е свързано с дата или с побеляване на рамките в плодника. Щом видиш в плодника , че има 5-6 рамки със запечатано пило това означава, че семейството е стигнало максималната крива на биологичното си развитие за дадения обем плодник и следа да го разшириш, дали с магазин, дали с корпус, зависи от системата на пчеларстване. Защото тези 5-6 рамки запечатано пило като се излюпят ще им трябва поне два магазина или корпус , за да се съберат пчелите. Иначе ще им стане тясно и ще мислят за глупости. Аз вече предвиждам и трети магазин да имам под ръка поне за половината семейства. Миналата година се наложи да слагам. Не е казано, че всяка година ще се налага, но трябва пчеларя да е подготвен.