Хибернират копелетата. Намирал съм зимно време осарници. Една камара, мъжки оси(според мен), стоят вдървени около гнездото. Едва мърдат като ги побутваш. Вероятно голяма част измират, но съм сигурен, че топлото ги съвзема и хукват за плячка. Няма какво да хранят и вероятно плячкосват само за себе си.
При мен тази година, капаните бяха напълно безполезни. Имаше по 4-5 оси и 1-2 стършела. При вас работиха ли ?
Капаните първоначално ловят оси и стършели.После се пълнят с пеперуди и мухи.Убедих се , че за да има ефект трябва на 10 -тина дена да се презареждат с прясна бира.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ходих септември месец по Видинския край, на жена ми селото, там се запознах с местен пчелар, който си беше направил простичък капан от вода, оцет и мед, и беше събрал цяла купчина стършели. Бяха наистина много. Иначе аз намерих есента вътре в единия ми кошер убит стършел, направо му бяха разказали игратаИначе осите са много при мен, също и мравките.
Този пост е редактиран от Filyov; 18.12.2019 в 16:43.
В капаните слагам захарен сироп, оцет и бира. Ловят се предимно стършели, особенно като се вкисне сместа и замирише на каша за ракия. Обаче оси почти не влизат. Споделете за ефективна рецепта на сместа за оси. Нещо немога да я нацеля.
Аз правя същата смес и добавям бира
Евтино жълто безалкохолно, лови и оси и стършели.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))