Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Спазването на правила, каквито и да са те, няма да се отрази съществено на цената на меда, тя не зависи от това. Виж, субсидирането е друга работа - там спазването на правилата е най-важното нещо. Но каквито и писани закони да има, ако няма достатъчна маса от хора, които да държат на спазването им, каузата е загубена. В България тази маса от хора я няма и това не е отскоро - има-няма от поне петдесет години. Всички се пишат тарикати, за които законите не важат. Затова и държавата, и управията ни е такава - калпава. Спомнете си как ходехме в автосервиз преди 40 години - шушу-мушу с приемчика, парата на черно, иначе части йок. Това само като пример, иначе тази система беше утвърдена и ние, деца тогава, я попихме изобилно. Ако междувременно не се затрием като нация, ще ни трябват поне още 40 години, за да еволюираме /оптимистична прогноза/. Вижте индианците в Мексико - граничат с най-уредената държава в света, но още не могат да еволюират до нейното ниво. Ние сме същите туземци и вероятно ще се цивилизоваме някой ден, но не се знае дали ще оцелеем дотогава. Вчера се върнах от Германия и контрастите още са ми пред очите. Минава ми през ума да стана германски пчелар, ама де да видим.
Така де, аз също знам, че правилата няма да повишат цената, следователно, за да оцелее сектора ще е необходимо директно субсидиране, но без контрола всичко ще се опорочи. Тук вече идва дилемата кое е по-малкото зло - да загине сектора или само някои по-тарикати да оцелеят.