Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 91 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 901
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Начинаещ
    Колеги имам един въпрос и ако не ви затруднявам ще ви помоля да ми отговорите.
    Преди малко повече от месец си направих една отводка на 4 пити като им придадох млада оплодена майка. От тогава до сега е подхранвам със захарен сироп 2:1 и сега вече е на 7 рамки. В сандъчето има около 4 килограма мед. Сандъка ми е седем рамков и повече не мога да я разширявам. Та въпроса ми е - да продължавам ли с подхранването и да местя ли в по голям сандък. А също тъка ще е достатъчен ли този мед за изкарване на зимата.
    Благодаря ви предварително за отговорите!
    7 рамки дори и магазинни,са достатъчни за презимуването дори и на средно с-во с около 10000-15000 пчели.Трябва обаче да са пълни от летва до летва.На 7 мг рамки има около 9-10кг мед.На ЛР рамки влизат 14-17кг мед,а на ДБ още повече.Математиката е 1кг през октомври,1кг през ноември,1кг през декември,3кг за януари и 3кг за февруари = 9кг,но при този вариант трябва задължително питка при първото затопляне на февруари и подхранване със сироп началото на март.
    Варианта на Юрий с голям запас от мед е много добър,но когато разширяваш пчелина е трудно приложим за отводките,поне според мен!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Според мен,оставяш я така и продължаваш да храниш. Най късно до 10 септември.От тук нататък ще започне натрупването защото пилото вече намаля.От 1 литър сироп конц.1/1 се натрупват около 500-600гр мед.Преглеждаш ги и си правиш сметката така че да имат запас от 10 кг минимум.Успех

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    А колега Ганев това значи, че ще трябва да почна да ги храня всеки ден и с по-големи количества така ли? Понеже до сега им давах по 200мл. през ден

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Само ти си знаеш запасите вътре!

Начинаещ пълни два пъти в седмицата хранилката по 400-500 мл и ще постигнеш желания резултат wink;
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2012
    В един ЛР кошер над ХР има втора майка. Разделих двата корпуса с плътна плоскост. Въпросът ми е кога и как да разделя двете семейства в различни кошери и да не загубя летящите пчели от горния корпус? Мога да ги оставя така да зимуват, но не мога да подхранвам долното семейство.

Премести горният корпус на растояние 5км.за десетина дни и след това го върни и постави където желаеш.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Змея
    В един ЛР кошер над ХР има втора майка. Разделих двата корпуса с плътна плоскост. Въпросът ми е кога и как да разделя двете семейства в различни кошери и да не загубя летящите пчели от горния корпус? Мога да ги оставя така да зимуват, но не мога да подхранвам долното семейство.
    Колега,
    Отмести целият кошер на 25 см. и свали другият корпус до него,но вече като кошер с дъно, намали големината на входовете на 2-3 см (превантивно против кражба) и си готов. Внимавай с подхранването да не капе сироп тези месеци е особено опасно. В последствие раздалечаваш кошерите по 40 - 50 см. на ден докато си стигнат на местата където искаш. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Благодаря за отговорите!!

Цитат Първоначално публикувано от ianev
    Аз съм решил тази година да ги оставя част от семействата на по 1 магазин просто нямам къде да ги сложа рамките. И с разширяването на пчелина рамките ще стават все повече и повече и за напред така смятам да процедирам. Мисля че няма да има проблем понеже доста колеги около мен така правят. Единственото което ме притеснява че третирането против акар сега и пролет ще стане с магазините отгоре и дали ще има остатъци в меда напролет.
    Може да сложиш вестник между плодника и магазина за да им е по-комфортно.Аз моите така ще ги зазимя.Ама това края на септември примерно за сега без вестник.Лентите ги сложих за да може максимално да се отложат вредните химикали в магазинните пити :D

Страница 42 от 91 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •