Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Ако постигнеш и неговите (В. Г. К.) резултати, обещавам да дойда да стажувам на пчелина ти, някоя зима
    И аз ги гледам по тая система! Ела да стажуваш на моя пчелин тая зима! Само да подсигурим свинско - винските запаси в достатъчни количества
    Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Тъкмо си поиграх да прецизирам превода!

Кемеровската система за грижа към пчелите е предназначена да увеличи значително производителността на труда, отхвърляне на неефективните, любителски техники. В основата си тя се основава на отглеждането на високо производителни семейства, отхвърляне на изоставащите, нискодоходни и склонните към роене, запазването на биологичната цялост на семействата, отхвърлянето на подсилванията на слабите, самосмяна на майката с т.н. свищева.
    Трябва да се отбележи специално, че В.Г.Кашковски е страстен подържник на централноруските пчели за Сибир и Алтай, срещу размножителната работа, свързана с размножаването на сложни хибриди. При нормални условия за пчелите, отглеждането на кръстоски, с изключение на допълнителна работа, нищо друго не дава, не бива да се надявате на подобрение на местните пчели поради вносни други породи. Възможно е и необходимо да се подобри местната пчела чрез правилно организирано развъждане. Възможно е да се внасят само чистокръвни централноруски пчели, което ще бъде преливане на кръв на местните и попиващи кръстоски.

Основни правила при грижата за пчелите:
    1. Правилно подреждане на кошерите в места с добро засенчване от широколистни дървета от горещото слънце, което не пречи на доброто загряване на кошерите в началото на пролетта и есента.
    2. След облитането, на всички семейства се дава рамка с нагрят, разпечатан мед, поръсена с топла вода.
    3. При затопляне + 8 ° C и повече, всички пчелни семейства се преместват в чисти, дезинфекцирани кошери. Добър начин е да сварите кошерите в разтвор на сода каустик, последвано от измиване с чиста вода. При преместването на семействата, восъкът от летвите на рамката не се почиства. В същото време се определя качеството на майката и количеството на храната така, че запасите от мед да са поне 8-10 кг. Допълнително се разпечатва медова пита. След което семействата не се безпокоят за месец.
    4. Отказ от подсилване на слабите семейства. Най-често те са кандидати за бракуване. Слабите семейства, освен преместване в дезинфекциран кошер, изискват и допълнително топлоизолация: отстрани с рогозки, а отгоре с вестници и възглавници. Отвън кошерът е обвит с толма?, което допринася за по-доброто загряване.
    5. С появата на побеляване на восъка в горната част на рамките, семействата се натоварват да изграждат пити. Строителната рамка е широко използвана - тя е обикновена полурамка без тел и восък.
    6. Разширяването на гнездата се извършва както с втори корпус
    (плодник), така и с магазини. Когато поставяте втори корпус, пило в горния корпус не се качва, а се дават 5-7 восъчни основи. Когато се разширява с магазини, вторият магазин се дава изцяло с восъчни основи и се поставя между плодника и първия, вече усвоен, магазин.
    7. Рояците от силните семейства се оставят в пчелина, а рояците от средни и слаби се използват само за събиране на мед, а след вземане на меда се бракуват. Честото премахване на прекалено ройливи, непродуктивни семейства, държане на пчели в големи кошери, ежегодишна смяна на майките- до 80% - всичко това снижава проявата на инстинкта за роене.

8. Според Кемеровската системата, рояците не се обединяват с майчините семейства преди главната паша, те работят независимо и се обединяват в края на медосбора.
    9. Смяна на майката се извършва в началото на основното събиране на меда или в края на цъфтежа на жълтата акация. Старата майка с малък брой пчели се отнема в отводка, а семейството си произвежда майка. Ако пашата е дълга, тогава можете да образувате отводка през първите десет дни. Ако се очаква да бъде кратка и бурна, тогава тази работа трябва да бъде завършена една до две седмици преди главната паша. Пчелите, които не участват в отглеждане на пило, преминават изцяло към събиране на мед. Майките се отглеждат в условия на обилно хранене и благоприятни топлинни условия, така че те са много качествени.
    10. Размножаване на пчелни семейства:

- естествени рояци от най-добрите и производителни семейства;
    - изкуственото разделение наполовина.
    Само тези два метода ни позволяват напълно да предадем наследствеността на онези семейства, които искаме да размножаваме. Пчелите не отслабват и не се израждат. При изкуствено делене, семейството само си произвежда майката. Ако придадете друга майка, получавате семейство с различно качество.
    11. Главна паша, движение към медоносните растения
    (подвижно пчеларство), работата, свързана с вземането на меда и приготвянето на хранителните запаси - съгласно общоприети правила.
    В зимата семействата влизат с тегло от поне 2,5-3,0 кг, снабдени с хранителни запаси от 28,0-30,0 кг (в кошера + в склада). Използването на хранителна надставка дава много добри резултати. Пчелите зимуват както в зимовник, така и в снега
    (на открито). Задължителна замяна на мановия мед със захар.

П.П. Извинявам се ако има неточности, но ... "Не стреляйте по пианиста - той толкова си може!"(надпис в каубойски бар)

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз не пледирам в полза на кемеровската система само исках с част от статията на Гусляков да покажа, че от теирия до теория има разлика или както колега преди време писа , че теория може и да е нечия практика.Сега дали приложима или не е друг въпрос.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
    И аз ги гледам по тая система! Ела да стажуваш на моя пчелин тая зима! Само да подсигурим свинско - винските запаси в достатъчни количества
    Готово, другата събота и неделя съм във Враца, може да направим суха тренировка за зимата
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ,,толма,,- мисля, че е черна хартия с пясъчна посипка нещо подобно де едно време се слагаше под керемидите- ако не бъркам, че и моя руски е мани- мани.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    ,,толма,,- мисля, че е черна хартия с пясъчна посипка нещо подобно де едно време се слагаше под керемидите- ако не бъркам, че и моя руски е мани- мани.
    Може да се ползва и черно стреч фолио, аз пролетта слагах от чербите чували на няколко, не съм видял поразителен ефект
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Може да се ползва и черно стреч фолио, аз пролетта слагах от чербите чували на няколко, не съм видял поразителен ефект
    Човека го е писал за Сибир.
    От тук малко от там малко и навярно ще има ефект.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    И аз съм слагал черни чували и на кошера отвън се получава мухъл, това показва, че има влага между кошера и найлона.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    И аз съм слагал черни чували и на кошера отвън се получава мухъл, това показва, че има влага между кошера и найлона.
    Може би стреча е по добра идея, но рано пролетта това с влагата си го има. Ще пробвам със стреч, въпреки че аз нямах мухъл, но моите са на слънце рано пролетта през по голямата част на деня.
    П. П. Тези на които пробвах са на мрежа

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Наш колега, пчелар, предлага да започнем кампания за защита на пчелите (и пчеларството) чрез поставяне на разяснителни материали - брошури, плакати, табла, билбордове и др. Той лично смята да постави табло на пчелина си и в центъра на селото.

Моля, разгледайте този линк: https://scontent.fsof10-1.fna.fbcdn....9a&oe=5E252CD2

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •