Въпреки доловеното подигравателно отношение, "някои от най-начетените" ще го приема за комплимент, колега.
Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Как може да съветваш да се зазимява на бели рамки? Това действие в най-добрия случай предизвиква пропускане на рапица и акация...
Тъмните рамки са много по добри за зимуване и не напразно пчелите ги обичат много повече.Запазват топлината.
Ако отидеш, колега, на опреснителен курс, ще ти кажат, че в някои европейски страни зазимяват на новоизградени рамки. Не знам дали на курса ще ти кажат как точно да го постигнеш това зазимяване. Горното мнение си е изцяло моя интерпретация на база наученото и придобития опит. Никого не насилвам да го пробва, аз така бих го направила в този момент от житейския си и пчеларски опит. В някой бъдещ момент може и да го направя по друг начин.
Ако случайно лектор на курса ти е Боян Първулов, ще ти каже, че пчелите предпочитат да зимуват на тъмни пити, но те не са добри за зимуване. Тъмните пити поемат влага, мухлясват развиват плесени и гъби.
Не знам на какво основание смяташ, че зимувайки на светли пити семейството ще пропусне рапица или акация. При положение, че има достатъчно пчели в кошера, мед и прашец на правилното място, топъл таван и си положил необходимите грижи отрано, какъв би бил проблемът?
Пчелите не пренасят запечатан мед!
Ако е над гнездото, не пренасят, ако е под гнездото, пренасят.
В литературата учените дават горен вход с цел ограничаване на влагата.
Аз давам горен вход:
- сега, за да складират прашеца там, а не в питите долу, които искам да махна.
- при окончателното зазимяване /ноември - декември/ горният вход е за да могат пчелите да се облитат през зимата, тъй като са далече от долния вход /долния корпус го оставям без пити само, за да има жилището обем, удобен за зимуване на пчелите.
Февруари с появата на пило се затваря и се отваря на долния корпус с цел да се запази топлината в горния корпус.
Точно така. Тогава махам празния долен корпус.