Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 91 ПърваПърва ... 2937383940414989 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 901
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Евгени, знам, че се учиш от професионалисти. Това е една от причините за да те чета с нестихващ интерес. Може би щото никога няма да стана професионалист.
    Но нека съобразим в кой раздел сме, да оставим за няколко минути професионалистите да си гледат бизнеса, пък ний да погледнем от нашата камбанария. Опасявам се че при техниката която ползваш, за да вкарват мед в магазина през август, кошерите ти трябва да са на средата на хубав блок слънчоглед. Всъщност не знам дали това ти е цел, все пак добиваш и прашец, въпреки всичко преди повече от година си позволих да ти дам един съвет /16 стр. на темата "кошер ЛР-методи за пчеларстване"/. Интересно ми е дали си направи подобен експеримент. Ако да, би ли споделил наблюденията си ? Благодаря.
    Към начинаещите колеги. Репликата ми разбира се беше с провокативен характер. В зависимост от целите и условията магазините се качват и свалят когато му дойде времето. Даже не изключвам вероятността да съществуват техники при които магазина се сваля непосредствено след поставянето му. В пчеларството не винаги две плюс две е равно на четири и още по-рядко черното е само черно, а бялото - бяло.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами имам и слънчолед, едните ми семейства са до него, другите на 3 км от него.
    Освен прашец, нищо друго не вкараха. Вчера свалих магазините. Не виждам смисъл да стоят , всичко е изсъхнало. Имаше тези дни и превалявания, но ефект - никакъв. Аз вече зазимих моите семейства, подредих гнездата, сложих лентите и сипвам по 200 грама сироп през ден-два. Направих си експеримент, на едно семейство не сипвах сироп, давам на отводките от десетина дни сироп. Това семейство беше спряло да отглежда пило. В другите, които хранех рлез 2-3 дни, всичко е наред. За какво да стоят магазините, то нектар за тях няма в пиродата, а камоли за стоков мед.
    А колкото до други експерименти, не съм правил, защото експерименти се правят, когато се работи с повече кошери. Пролетта имах 4 кошера и от тях направих 5 отводки и извадих 100 кг мед, по системата, която ме е учил моя Учител. Тази система работи много добре и при повече паши и при ливадна паша, каквато е мойта. И съм доволен. Имам някои нови идеи, но те ще са допълнения към основната технология.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    сипвам по 200 грама сироп през ден-два.

Каква е логиката да сипваш по 200гр сироп през ден два???
    Пълниш им Пълна хранилка 700-800мл на всеки трети ден и готово!
    С колко с-ва работиш?
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз искам не да ги храня за попълване на запасите, а толкова колкото могат да вземат и да преработят през нощта, не да блокират майката. Сега следя да има място , където майката да снася и да имитирам паша. Така разсъждавам аз.
    Иначе имам 11 семейства.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Ааа,ясно!Бройката с-ва оправдава написаното.
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Има начини да се ползват и големи хранилки и да им се намалят отворите, за да се взима сиропа по-бавно и да го използват за гледане на пило, а не за складиране. Има разлика според мен.

Потребител
    Регистриран
    11.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от зуница
    Сигурно ще се повторя ,но пчелите нямат календар.Пчелите имат инстинкти и чувстват промените в природата.От тях съм научил ,че магазина се сваля когато пчелите съберат търтеите в ъгъла и ги подгонят.С това казват пашата свърши и е време за зазимяване.Пчеларството е единственото отглеждане на животни от човека при което не животните се приспособяват към човека,а обратното.Наблюдавайте пчелите си и се съобразявайте с техните потребности за да получите това което искате от тях.Календара го оставете за човешките дейности.
    Браво така трябва да мислят истинските пчелари въпреки че доста се разминава твоето мнение от мнението на пчеларите"ПРОФЕСИОНАЛИСТИ' ,съботно-неделните пчелари,биологичните пчелари и всички други който бъркат пчелите с кокошки

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Пчелите наистина се водят от инстинкти и добрия пчелар трябва да ги знае, да ги усеща и да се съобразява с тях. Но не всичко е мед и магазини.
    При тази инвазия на ВАРОА, НОЗЕМА , АЛЧНОСТТА НА ПЧЕЛАРЯ, ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЦЕЛОГОДИШНО СЛАБИ СЕМЕЙСТВА, НЕМЪРЛИВОСТТА НА НЯКОИ ПЧЕЛАРИ, просто инстиктите се променят и се налага да се работи по някакви определени периоди и да се намесва пчеларя в някои моменти, защото пчелите влизат в зимата слаби и увредени и после - търсим причина за изчезването на пчелите.
    Точно затова трябва да се четат книги и вестници, да се ходи на лекции, да се търсят новостите в интернет и да си говорим тук като нормални хора, които милеят за пчеларството, а не само да си мерим някои атрибути. И да работим и мислим професионално, а не само да се хвалим кой колко мед е извадил.
    Аз специално обикалям доста пчелини и разберете, че наистина си личи кой как се грижи за пчелите си и с какво им помага. Наистина това влияе на живота на пчелите и на добивите. Като ми каже някой, че пчелите си знаят какво да направят и че в хралупата никой не им се меси и че еди колко семейства са му се роили и хванал всичките си роеве - направо спирам да споря с такъв пчелар... Още нещо интересно искам да споделя, решава млад пчелар да започне да гледа пчели и постоянно някой местен пчелар му набива в главата как повече от 7-8 кг мед от семейство не се вади, но ако младия нахъсан и четящ пчелар изкара 2-3 сезона и вложи много труд и любов - добивите му стигат 30 кг и то в доста слаби райони.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Не разбрах колега,evgeni.filimonov, каква е връзката със свалянето на магазните в последния ти пост.
    Ако ще правим "Кой е по-по-най",нека отворим друга тема ,а не да спамим тая.Колегата пита кога да сваля магазините ,а не кой е по-пчелар.С най-добри чувства!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами така се разви темата. Поувлякохме се. Сори.
    Спирам.

Страница 39 от 91 ПърваПърва ... 2937383940414989 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •