[quote="ingivo"]Ето каква я забърках и аз . Вече в главата ми стана каша . Книги ,форуми мнения като отида и отворя кошера се чудя ся кво беше ?

Споко, Колега, така е в началото, теорията е повече от практиката и затова е така. След 1-2 сезона ще ти се поизяснят нещата, но трябва практика и помощник и много четене и питане.
Сега, забелязах, че пчелите след 15 ти - 20 ти юли вече се мръщят на основите, а майките пък се мръщят на новите пити, които ние слагаме в средата на гнездото, а пчелите ги пълнят с нектар. Освен ако всичките са нови, но ако са омешани, майките предпочитат по тъмните пити, те са по топли и повече ги привличат. Или ако решат да осеменят нова пита, то това ще е малко кръгче в средата. Затова аз сега светлите пити изнасям в страни или спускам в долния корпус и слагам по средата тъмна пита с добре изградени килийки. И храня подбудително.
Относно основите, Колега беше сложил по една основа в края на юли, не я бяха пипнали, я тя разделила гнездото на 2 и майката си работи само от едната страна на основата.
Сега ти си омешал гнездото здраво и бая работа им отваряш на пчелите.
Остави ги на 2 корпуса, като горе събери всички рамки с открито пило, и в края по една рамка с мед и прашец. Избери една две рамки в които е люпено пило и сложи по средата. Маломедните рамки остави долу, пчелите ще вдигнат меда горе. Ако има пълна рамка със запечатано пило, сложи я долу и като се излюпат пчелите, я качи горе в средата. Можеш да си направиш повече рамки преградни, празна скована рамка и фибран вътре в нея и да сложиш и от двете страни на гнездото. Основа горе не ти трябва, лентите се слагат там където е пилото и слагай по 3 ленти, нещо варостопа ми се виждат лентичките сухички.
Можеш и на един корпус да ги стесниш, но така ще бъдеш ограничен да извършваш каквито и да е операции с рамките по подредба на гнездото. С корпус под гнездото, семейството зимува по-добре.
И при мен има едно смейство, което не хранех след 20 ти юли и то спря за десетина дни да отглежда пило. Просто годината е трудна.