При мен активността е клоняща към 0, сутрин малко летят и после идва ескадрилата от пчелояди и всичко приключва. Пило почти няма, дадох им няколко хранилки сироп, но ефекта е никакъв. Преди дни ходеха по гроздето и сливите, но вече не, и на поилката няма никой.
Минах кошерите за последно и в магазините имаше по някоя питка с медец. Повечето беше кристализирал и така си остана в питите ама капна и в няколко кофи. Кошерите, които стесних на 9 пити, отчетливо имаха повече мед в магазините, говорим за повече от пълна плодникова пита. Като имаше единични бройки с доста мед и ми се ще, че или са някакви шампиони, или са крадци. Тези стесните съм ги записал към "Патронажа" и няма да гладуват.
Сложих хербастрипа на всички кошери и на тези с мрежестите дъна видях паднали единични акарчета. Говоря за преглед на следващият ден. Миналата година при преглед на другия ден на табличката бяха като песъкТо си каже напролет.
Да се изкажа и аз по темата с пчелоядите. Верно има някакво затихване на пчелите като летят тея прингорци + от баща ми знам, че преди години е убил едно и го вързал на пчелина, а пчелите веднага го нападнали, та явно се познават. Последните 2 дни намаляха писъците и просто се вижда, че пчелите се активизират, даже на летеж ми прилича. Пообиколих да видя какво пък толкова може да цъфти като всичко е на пепел от 20 дена и по поляните я има, я няма по 1-2 бодилчета на дка, само около едни лозя някоя туфа с годжи бери ги лъже.
За догодина стана ясно, че ще имам рапица та сега на дневен ред е да намеря липови магазинни рамки.
Медец
Днес не чувам пчелояди и пчелите си летят и носят прашец. Тия гадове направо съсипват пчелите, повръщат от преяждане и пак ядат. Вече са хиляди, много голями ята и спират в едни високи дървета на километър от мен.
Ники, тия гадове не спират да ядат, но не от тази и миналата година. Проблема с тях на практика е нерешим. Зайците в гората още ги има, въпреки лисиците и чакалите - природа бе човек. За бездействието на пчелите обаче не са виновни пчелоядите, колкото и да се натяква и втълпява това като причина. Причината е по-скоро в липсата на нектар и прашец. Суша, суша, суша!
Както Моридин каза в другата стая - утре пчелите ще се остържат по прелките и няма да имаме проблеми с акара. Егати пчелите, пазят се от пчелояда, а не могат да се справят с акара. Нарочно ни правят .![]()
Съгласен съм със теб, но също смятам че пчелите усещат опасността и имат едно на ум. То пчела ме може да се върне като се съберат ятата и се подготвят за отлитане. Няколко седмици е обсада, пчелите имат друго поведение, вчера беше коренно различно а сушата е тотална.
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))