Ето един, който твърди, че известно време работи с две майки:https://www.youtube.com/watch?v=39sbazyeazc
Ето един, който твърди, че известно време работи с две майки:https://www.youtube.com/watch?v=39sbazyeazc
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Мисля,че пчелите пазят младата.Старата(до 2г) е поолекнала и съответно пъргава.А младата,след онождане,особено с много търтеи,докато поразтовари,може да отнесе жилото....
При двумайчните семейства,преградени с ХР,през активния сезон,нещата се получават,но по слабите майки избягват да осеменяват в близост до преградата.Докато по силната майка спокойно си осеменява до самата хр. ,то по слабата не припарва поне 3 рамки от хр.
Антагонизма в края на сезона надделява и ако не се разделят с плътна преграда,слабата майка остава с мн малко пчели или пчелите направо си убива майката и вкупом се присъединяват при силната майка...Мисля,че нещо подобно се случва и при самосменните..
Ако останат и двете майки за зимата разделят кошера на 2 кълба. При мен се е случвало няколко пъти и всеки път малкото кълбо със старата майка умира.
Докато върлува гнилеца аз успях да извадя меда. На следващият ден махнах питите на виновника и нещата започнаха да затихват. Един от по-силничките кошерите е станал търтовка и бях събрал пчелите на селото. Ситуацията беше отежнена от това, че около него има няколко кошера с леко непасващи магазини + едни от крадците бяха пък до други леко зейнали кошери и беше взривоопасно. Изводът е, че компромиси с инвентара в такива напрегнати моменти могат да се окажат скъп урок. Вчера събрахме група и ударно прибрахме питите без пчелите да се усетят. Меда не се беше захаросал както очаквах и така всичко е 6 точки.
Притесненията ми идват от Херба стрипа. Нещо се дразнят като го слагам, а днес даже започна едно разлитане на пчелите и спрях. Следобяда ще ги проверя и евентуално довечера или утре сутрин ще ги опитам с още малко.
Медец
Останаха ми 5 майки 2017г за подмяна, но запасните майки ми останаха само на 10 рамки и се чудя дали е оправдано да обединявам 2 силни кошера или да ги оставя да зимуват пък пролетта да ги мисля.
Подхрани ги за да понаснесат и ги остави за догодина.Явно са силни и пчелите го усещат,ако не бяха щеше да видиш заложен маточник за самосмяна.
За двете майки, имам пресен случай. Млада майка тазгодишна ( на колега от форума) която упорито опитват да сменят.Предната седмица ги видях майката и нейно копие дъщерята през рамка.Майката снасяше,дъщерята спокойно си обикаляше,не пееха,пчелите не бяха в роево.За съжаление не се върна от полета,много пчелояди има в момента.Днес прехледах,пак са заложили 2 хубави маточника
Момчета, върти ми се в главата, че някъде бях чел, че можеш да дадеш восък при Матеев за основи, но не помня къде съм го видял. Някой давал ли е и? Ако може малко подробности за начина на свързване и условията.
В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))