Цитат Първоначално публикувано от petkofire
Въпрос към Христо-малко по-назад в темата казваш,че ако семейство ДБ12 не изгради 15-20 основи си е чиста загуба-за какъв период от време имаш предвид да стане това?Ако става въпрос за един сезон,не е ли много това?Питам,защото постоянно имам недостиг на изградени пити,и повече от 4-5 ДБ плодникови не са ми изграждали.Пък и от доста пчелари съм чувал,че 1кг восък е равен на -10кг мед.
Месля че не става въпрос за 15-20 плодникови ДБ пити приятелю а общо.И цифрата 10кг. мед - 1кг. восък е противоречива по скоро установено е от изразходването на 3.6 кг мед се отделя 1кг. восък при достатъчно принос на нектар и прашец. При отглеждане на пило и преработване на нектара в мед пчелите отделят восък независимо дали той ще се оползотвори.Те не изразходват храна специално за отделяне на въсък, а за отглеждане на пилото. Погледни темата Восъкоотделяне и градеж на пити. Градежа на пити е в зависимост от много фактори. На мен тази година семействата ми изградиха по 4-5 плодникови ДБ и 12 магазинни пити през двете паши и ми дадоха по 3 магазина мед. За стационарно пчеларстване мисля че е добре.Така на 2-3 години спокойно обновяваш гнездото с нови качествени пити.Най-трудно се създава базата.Успех приятелю.Дебата е за другата тема посочена по горе.