Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 30 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 294
    Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Да, така е и не е въпрос на конкретен месец, а да е достатъчно студено, че да не разпускат кълбото и денем. Тогава има само периодични и кратки облитания само в по- топлите и слънчеви дни. Ако си ги преместил, те ще се ориентират и няма да имаш проблеми.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ами пчелите не са в активно състояние, не правят полети, а само се облитат пред кошера.

Аз искам да споделя още нещо от практиката ми.
    С колега ходихме на пчелина му и от 6 кошера, 4 преместихме на 20 тина метра в страни и оставихме две отводки на старото място. Тези отводки първи напълниха магазина си с мед. Но това беше пролетта.
    Сега ако го направиш с два от кошерите си и оставиш най слабия, ако имаш такъв разбира се, летящата пчела ще го подсили. Все още пчелите носят нектар, колкото и да е малко и би трябвало да ги приемат нормално пчелите на оставения на старото място кошер. А на преместените кошери трябва да сипваш разреден сироп, защото ще останат без летяща пчела за известно време.
    Аз би хи ги местил постепенно, все пак са 3 кошера и разстоянието е малко.
    Прецени си.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    един ден сутринта или вечерта преди да ги преместиш сложи по една цигла пред прелката да стане като рампа а на другият нещо друго да е цветно и на другата вечер ги премести и пак сложи циглата сутринта ще жужукат малко на старото място но пак ще се върнат аз така преместих 9 сандъка на 10 на метра и проблем нямам

Наблюдател
    Регистриран
    22.07.2012

МЕСТЕНЕ НА ОТВОДКА НА 50м

Здравейте,

имам въпрос-имаме 3 отводки(вече са си кошери всъщност),които стоят върху капаците на други кошери,което е доста неприятно при отварянето на кошера отдолу.Желанието ни е да ги преместим на другия край на двора ,но не сме наясно дали няма да се върнат пчеличките.По-добре да ги занесем за седмица две на 4-5 км. и после да ги върнем и поставим на новото място или да действаме директно?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Или носиш далеч за поне 20 дена, или ... грешиш.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Не помня в коя книга прочетох че до 12 дни пчелите помнят всяка подробност от старото си място,и ако ги върнеш през това време все едно не си ги местил.По опитните пчелари може и да имат някакви методи за твоя проблем.
    ‎"..... и един мармот завиваше шоколада в калници от Опел...."

Цитат Първоначално публикувано от христо
    Или носиш далеч за поне 20 дена, или ... грешиш.
    Или ако не бързаш много , изчакай да застудее при което пчелите ще намалят интензивно летежа си и така направо ги сложи на новите места.

Аз трябва да преместя 9 семейства и понеже тази година се замотах и не направих нищо по въпроса. Ще ги местя рано на пролет март месец към края
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Защо си мислиш че края на март месец е "рано"?

Не е рано но пък зимата не ми се рискува и да загубя известен брой пчели март месец тогава подхранвам и ще се въстановят докато зимата нещо ако се обърка да се разкъса кълбото и край ......
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Страница 10 от 30 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •